Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) internet sitesinde paylaşılan görsellerde Mars gezegeninde donmuş su bulunduğu görülmektedir. Bu görseller mars’ta hayat var mı sorusunu yeniden gündeme taşımış oldu.
Dünyamız dışındaki diğer Gezegenlerde hayat olup olmadığı, su ve hava koşulları gibi geçmişe ve günümüze ait yaşam belirtileri bilim insanlarınca araştırılmaya devam edilmektedir.
Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) internet sitesinde paylaşılan haber hepimizi fazlasıyla heyecanlandırdı. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) sayfasında yer alan habere göre Mars’ta büyük miktarda donmuş su bulunmuş. Mars Express adlı uzay aracının çekerek gönderdiği birçok fotoğrafın birleştirilmesi ile oluşturulan fotoğrafta Kızıl Gezegen diye nitelendirilen Mars gezegeninde donmuş su bulunduğu görülmektedir.
Bilim insanlarının büyük bir merak ve özveriyle gerçekleştirdiği araştırma ve çalışmalar sonunda Mars’ta hayat izlerine rastlandığı düşünülmektedir. Bilim insanları, çok eskiden Mars yüzeyinde nehirlerin, göllerin ve hatta okyanusların olduğuna inanmaktadırlar. Geçmişte olduğuna inanılan bu büyük su kütlelerinin atmosferle birlikte uzayda buharlaşıp yok olduğu düşünülüyor.
ESA’nın Mars Express yörüngesi tarafından Korolev kraterinin fotoğrafları çekildi ve bu fotoğraflar farklı tekniklerle bir araya getirildiler. Fotoğrafta kraterin 1.8 kilometrelik bir buzla dolu olduğu görülmektedir.
Kraterin buzla dolu olmasının nedeni olarak “soğuk tuzak” olarak bilinen bir olay gösterilmektedir. Soğuk Tuzak adı verilen bu olaya göre, Kraterin buzu boyunca hareket eden hava soğuyor ve daha sonra buzun üzerinde bir çeşit kalkan görevi yaparak, kraterin tüm yıl boyunca soğuk ve donmuş halde kalmasına neden oluyor.
Mars Express tarafından Mars yüzeyinden Dünyamıza 2003 yılından bu yana fotoğraf ve birçok veri gönderilmektedir.
Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA), Mars Express uzaya aracının Mars yörüngesinde geçirdiği 15. Yıldönümünü böyle güzel bir sürprizle kutlamış oldu. Mars Express uzaya aracı 25 Haziran 2003’te Baykonur Üssü’nde Mars yörüngesine fırlatılmış olduğu ve tam altı aylık yolculuk sonunda 25 Aralık 2003’te de Mars’a ulaştığı bilinmektedir.
Bilim insanları, Mars Express uzaya aracının Mars’ın en merak edilen konularından olan su rezervlerinin nasıl kaybolduğunu araştırmada çok önemli bir rol oynamakta olduğunu ifade etmektedirler.
Bilim insanları, Korolev kraterindeki donmuş suyun yaklaşık 4 milyar yıl önce gezegende suyun bol olduğu çağda oluştuğu tahmin etmektedirler.