Tarım sektörü, tüm ülkeler için önemini arttırmaya devam ediyor, tarım sektörü ülkesinin ekonomisi için önemlidir. İşte, dünyanın en büyük tarım ürünü ihracatı yapan ülkeler sıralaması. Dünya tarım ülkeleri sıralaması

Dünya nüfusu arttıkça, gıda talebi arttıkça ve gıda çiftlikleri için alan azaldıkça, insanın hayatta kalması için gıda gereklidir. Aşağıdaki ülkeler dünyanın en büyük tarım ihracatçısıdır.

1. Amerika Birleşik Devletleri
Amerika büyük bir tarım ürünü ihracatçısıdır ancak en büyük üretici değildir. Çin genel olarak en büyük tarım üreticisi olmasına rağmen, en fazla ürünü Amerika ihraç ediyor. Dünya Tarım Ürünü İhracatı Sıralamasının en başında yer alan Amerika aynı zamanda en büyük mısır üreticisi ve en büyük yulaf,soya, baharat, soya fasulyesi ve domates üreticileri arasındadır. ABD’nin tarım ihracatı her yıl 150 milyar dolar civarında.

2. Hollanda
Şaşırtıcı bir şekilde, ikinci sırada Hollanda nispeten küçük bir ülkedir. Tarımsal ihracatları 3 kısımdan oluşmaktadır. 61 milyar dolarlık tarım ürünleri, 9 milyar dolarlık tarımsal malzeme, bilgi ve teknolojinin yanı sıra yaklaşık 24 milyar dolar değerinde veya yeniden ihracat yaparak 94 milyar dolar getiriyor.

3. Almanya
Dünyanın en büyük tarım ürünü ihracatı sıralamasında Almanya büyük bir ihracattır, ancak endüstrileri tahıllar, süt ürünleri, sığır eti ve şeker pancarından oluşmaktadır. Tarım ihracatı şaşırtıcı bir şekilde 86 milyar dolara ulaştı.

4. Fransa
Fransa, ağırlıklı olarak ürettiği sığır eti, süt ürünleri, kümes hayvanları, domuz eti ve buğday ürünlerini ihraç ediyor. Bu da 74 milyar dolarlık harika bir gelir getiriyor.

5. Brezilya
En büyük kahve üreticisi ve ihracatçısı aynı zamanda soya fasulyesi, buğday ve pirinç ihraç etmektedir . Toplam ihracatları 79 milyar doları buluyor.

6. Çin
Çin, ürettikleri başlıca tarımsal gıda olan pirinç olmak üzere en büyük tarımsal üreticidir. Mısır, Çin iklimine uygun olmamasına rağmen ürün listesinde üst sıralarda yer alıyor. Çin’in iç tüketimininn nüfusa bağlı olarak fazla olmasından dolayı ihracatının üretime oranla oldukça az olmasına neden olmaktadır.

7. ispanya
İspanya, yılda 50 milyar dolar getiren ağır bir tarım ülkesidir; İspanya, meyve ve zeytinin yanı sıra mısır, pamuk ve şeker pancarı üretir.

8. Kanada
Kanada, İspanya’nın hemen arkasından geliyor ve yılda 49 milyar dolar getiriyor. Ana ürünleri çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunur.

9. Belçika
Belçika çikolatalarıyla tanınır, bununla birlikte büyük patates, mısır ve çeşitli sebzeler ihracatçısıdır. Yıllık ihracatı 44 milyar doları buluyor.

10. İtalya
İtalya’da Akdeniz iklimi üzüm, zeytin ve meyveler için mükemmeldir, mısır ve buğday ürünleri de ihraç edilmektedir. Geçen yıl 43.7 milyar dolarlık tarım ihracatı yapıldı.

En Çok Gıda Üreten Ülkeler
Herkesin gıdaya ihtiyacı vardır, ancak tarımsal üretim, uygun iklime sahip ülkeler ve en büyük nüfusa sahip ülkelerde yoğunlaşmıştır. Tarım ürünlerinde uluslararası ticaretin hızlı büyümesine rağmen, tarımsal üretimin büyük bir kısmı yerel olarak tüketilmektedir. Dünyanın en büyük dört gıda üreticisi ülkesi (Çin, Hindistan, ABD ve Brezilya), büyük nüfusların, geniş arazi alanlarının ve çeşitli mahsullerin yetiştirilmesine uygun iklim bölgelerinin avantajlarını büyük rol oynuyor.

Dünya Tarım Ürünü İhracatı Sıralaması:

Sıra Ülke İhracat $(milyar)
1 Amerika Birleşik Devletleri 150
2 Hollanda 94
3 Almanya 86
4 Fransa 74
5 Brezilya 73
6 Çin 63
7 ispanya 50
8 Kanada 49
9 Belçika 44
10 İtalya 43

Kaynak: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü.