Bazı ülkelerde terör ve diğer toplumsal olayların yaşanmaması nedeniyle polislerin silah kullanmadığı görülmektedir. Peki polislerin silah taşımadığı ülkeler hangileri. Polis-silah

İngiltere’nin başkenti Londra’da polis memurlarının yüzde 90’ından fazlası günlük görevlerini silahsız yerine getiriyor . Ülke, şehirlerini güvende tutmak için diğer araçlara güveniyor; kelepçe, cop ve bayıltıcı silahlar bunlardan bazıları.

İşte polislerin silah taşımadığı ülkeler:

İzlanda:

İzlanda’da tüm vatandaşların neredeyse üçte biri silah sahibiyken polis memurları silahsız görev yapıyor.
2013 yılında İzlanda’da polis bir kişiyi vurduğunda, polis bu ülkede ilk kez ateşli silahlarını kullandı ve bir kişiyi öldürmüş oldu. İzlanda, sadece 300 bin nüfusu olan küçük bir ülke olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Bununla birlikte, ülke nüfusunun üçte birinin avlanma amaçlı tüfek ve av tüfeği ile silahlandırılması, ülkeyi dünyadaki kişi başına en çok silahlanan 15. ülke yapıyor. Buna rağmen, suç son derece nadirdir.

Georgia Eyalet Üniversitesi’nde bir kriminoloji profesörü olan Richard Wright, İzlanda’daki suçla ilgili onu en çok neyin etkilediği sorulduğunda, “Bir keresinde, bir sunum sırasında, İzlandalı bir polis memuru ‘sorunları olan fakir insanlara’ atıfta bulunmaya devam etti ve bu beni aldı. Bir süre önce suçlulardan bahsettiğini fark ettim. Her vatandaşı değerli görüyordu çünkü ‘çok azız ve yapacak çok şey var’ dedi. “

Wright ayrıca, İzlanda siyasetinde ve polis teşkilatında kadınların güçlü duruşunun düşük suç oranlarının korunmasına yardımcı olduğunu düşünüyor - ABD’nin öğrenmesi gereken bir şey. Hem Oddsson hem de Wright, düşük eşitsizliğin ve güçlü bir refah sisteminin İzlanda’nın silahsız polis teşkilatını sürdürme başarısına da katkıda bulunduğu konusunda hemfikir.

İrlanda:

Polisin silah kullanmadığı ya da taşımadığı ülkelerden olan İrlandalı subayların da çoğu ateşli silah kullanma konusunda eğitimli bile değil.

İrlanda bir adım daha ileri gitti: Orada, çoğu polis memuru tehdit edildiklerinde silahı nasıl kullanacaklarını bile bilmiyorlardı. BM sponsorluğundaki araştırma sitesi GunPolicy.org’a göre, İrlandalı polis memurlarının yalnızca yüzde 20 ila 25’i ateşli silah kullanma yetkisine sahip. Buna rağmen İrlanda, Amerika Birleşik Devletleri’nden çok daha düşük suç oranlarına sahip.

ingiltere:

İngiltere’de polislerin yüzde 82’si silahlı olmak istemiyor.

Büyük Manchester Emniyet Müdürü Sir Peter Fahy, “Maalesef Amerika ve diğer ülkelerdeki deneyimlerden silahlı memurlara sahip olmanın kesinlikle polis memurlarının vurulmayacağı anlamına gelmediğini biliyoruz.” 2012, memurlarından ikisi vurularak öldürüldükten sonra.

Silahsız devriye gezme pratiği, Kuzey İrlanda dışında Birleşik Krallık’ta her yerde polis hayatının yerleşik bir gerçeğidir: 19. yüzyıldan beri, devriye gezen İngiliz subaylar kendilerini, kolayca ulaşılabilir olması gereken vatandaşların koruyucuları olarak görüyorlardı. Polis ve şüpheli suçlular arasında çok daha az ölümcül çatışma vakası var. FBI’ın Tekdüzen Suç Raporuna göre 2013 yılında ABD polisi tarafından 461 “haklı cinayet” işlenirken, aynı yıl Birleşik Krallık’ta tek bir cinayet vakası yoktu.

BBC’ye göre, 2004 yılında yapılan bir ankette, Britanya Polis Federasyonu üyelerinin yüzde 82’si görev başında rutin olarak silahlanmayı istemediklerini söyledi. İngiliz polis memurlarının en az üçte biri görev başındayken hayatlarından korktu, ancak ateşli silah taşımaya karşı çıktı.

Yeni Zelanda:

Polsilerin silah kullanmadığı yada taşımadığı ülkelerden olan Yeni Zelanda da bir profesör: “çiftçi olmanın silahsız bir polis memurundan daha tehlikeli” olduğunu savundu.

Auckland Teknik Üniversitesi Kıdemli Kriminoloji Öğretim Görevlisi John Buttle bir denemede, polis memurlarının silah taşımamasının aslında daha güvenli olduğunu hesapladı. “[Yeni Zelanda’da], çiftçi olmak polis memurundan daha tehlikelidir,” diye yazdı 2010 yılında yayınlanan bir makalede. Polisi silahlandırmak, kaçınılmaz olarak suçlularla silahlanma yarışına ve kayıplarda ani artışa yol açacaktır.

Sydney Halk Sağlığı Okulu’nda Doçent olan Philip Alpers Washington Post’a verdiği demeçte, “Ülke çapında yalnızca bir düzine kadar üst düzey polis memuru herhangi bir vardiyada tabanca takıyor” dedi.

Norveç:

Norveç geleneğe bağlı kaldı - 2011’deki şoka rağmen

2011 yılında Norveç, silahsız kolluk kuvvetlerinin tehlikelerini ortaya çıkaran bir trajediye maruz kaldı. O zamanlar aşırı sağ silahlı Anders Behring Breivik bir Norveç yaz kampına saldırdı ve 77 kişiyi öldürdü.

Bu İskandinav ülkesinde cinayetler son derece nadirdir - ancak birçoğu Breivik’in uygulayabildiği korkunç katliamdan gecikmiş ve kusurlu bir polis tepkisini sorumlu tuttu. Şimdiye kadar silahsız polis geleneğinin terörizm korkusundan daha güçlü olduğu kanıtlandı.

Diğer ülkeler; Örneğin 16 Pasifik ada ülkesinden 12’si polis memurlarının silah taşımasına da izin vermiyor. Sydney Halk Sağlığı Okulu’ndan Alpers, “Bölgesel tampon etiketinde şu yazıyor: Silahsız bir toplum kibar bir toplumdur” diyor.

Kaynaklar: Washington Post