Z kuşağı nedir, Z kuşağı kimdir, Hangi Yılları Kapsar, Z kuşağı ne zaman başladı, Z kuşağı nelerle ilgilenir, Z kuşağı nelerden hoşlanır ya da hoşlanmaz…

Gezegenimizin en farklı, en anlaşılmaz, en sıra dışı ve diğerlerine hiç benzemeyen, en hızlı öğrenen, en çabuk sıkılan ve en teknolojik kuşağıyla tanışmaya hazır mısınız? X kuşağı, Y kuşağı derken söz sırası Z kuşağında. Önceki kuşaklara hiç benzemeyen yepyeni bir ekol, tarza sahip olan Z kuşağı hakkında her şey yazımızın devamında yer almaktadır.

Z kuşağının hangi yılları kapsamaktadır:

Z kuşağının başlangıç tarihi birçok kaynakta birbirinden farklı zaman aralıklarında gösterilmektedir. Kaynakların bir kısmı Z Kuşağının başlangıç tarihini 1995 sonrası doğanlar olarak gösterirken bazı kaynaklarda ise 1996-1997 yılları gösterilmektedir. Güncel kaynaklara göre ise Z kuşağının başlangıcı olarak 2000 yılından sonra dünyaya gelmiş insanlar olarak belirtilmektedir.

Z kuşağının ortaya çıkış dönemi teknolojinin çığır açtığı, teknolojik dünyanın gelişimini hızla arttırdığı döneme denk gelmiştir. Z kuşağının ortaya çıkış döneminden itibaren “akıllı telefonlar, internet, görsel ve dijital teknoloji” gibi kavramlar hayatın merkezinde yer almaya başladığından Z kuşağı teknolojiyle iç içe yaşamaya çok alışkın bir kuşaktır.

Sürekli daha gelişmiş yazılımlar, programlar aracılığıyla yaratıcı ve verimli hala gelebilirler.
Risk alabilme konusunda X ve Y kuşaklarına oranla çok daha gerçekçi, tedbirli ve bilinçlidirler.
Daha girişimci ve sosyal özelliklere sahip Z Kuşağı teknoloji çağının merkezinde büyüdüğünden daha yeni daha farklı teknolojiler konusunda iştahlı, kendi potansiyelini gerçekleştirme noktasında daha kararlı ve güçlüdürler.
Z Kuşağı birçok kitaba da konu olduğu gibi çok çabuk öğrenme yeteneğine sahiptirler. 8 sn gibi bir sürede konulara konsantre olabilmektedirler.
Z kuşağı düm detaylarıyla internetin her şeyine hakim olmakta, çalışma konusunda oldukça arzulu ve çalışkan kişilik göstermektedirler.

Z Kuşağının Bilinen Bazı Özellikleri:

  • Z kuşağı bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olduğundan kendini eğitebilmektedir.
  • Z kuşağı özgüven sahibidir.
  • Z kuşağının bireyleri arasında derslerini online izlemekte olan büyük bir çoğunluk bulunmaktadır.
  • Sosyal medya ve youtube gibi araştırma ve dersle ilgili kaynaklara ulaşmada kullanmaktadırlar.
  • Z kuşağını oluşturan bireylerin büyük bir oranı kendi işine sahip olacaklarına inanmaktadırlar.
  • Neredeyse yarıya yakını bilgisayar başında 3 saatten daha fazla zaman harcıyor.
  • Gizliliğe oldukça önem vermekte olan Z kuşağı; Snapchat, Secret gibi sosyal mecraları kullanıyor.

Z kuşağının ardından çok daha erken yaşlarda teknolojiyle tanışmış/tanışacak olan “alfa kuşağı” gezegenimize yer alacaktır. Z kuşağına ilişkin yazımız yakın zamanda sayfamızda yer alacaktır.