Türkiye’nin de dahil olduğu 18 Avrupa ülkesinde yapılan araştırmada kişilerin alışveriş yapmak için ne kadar zaman harcadıkları açıklandı.  Alışveriş İçin Ne Kadar Zaman Harcıyoruz?

Eurostat “ Your key to European statistics” sayfasında yayımlanan ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 18 Avrupa ülkesinde, 20 ile 74 yaş aralığında bulunan katılımcılar ile yapılan araştırma sonucunda alışveriş yapmak için ne kadar zaman harcıyoruz sorusuna cevap aranmaktadır. Hemen hemen tüm ülkelerde ankete katılan katılımcılar arasında kadınların oranı erkeklere göre yüksektir.

Araştırma yapılan ülkeler arasında; Almanya ortalama 35 dakika ile alışverişe en çok zaman harcayan ülke görülmekte iken, Türkiye 15 dakikadan daha az süre en son sırada yer almaktadır. “Bu araştırma black friday kapsamıyor sanırım :)”

Her ne kadar güvenli mi değil mi gibi sorular sorulmaya devam edilse de, alışveriş yapmak için online alışveriş sitelerinin günden güne daha çok tercih edildiği görülmektedir.

Online alışveriş yapılma oranı artmaya devam eder iken dolandırıcılık kurbanı insanların sayısı da artış gözlenmektedir. Bilindik marka ve online alışveriş sayfalarının tercih edilmesi dolandırıcılığa karşı korunmanıza yardımcı olabilecek önemli bir noktadır.

Alışveriş yapmak insan beynindeki mutluluk hormonu yani serotonin hormonun artmasına sebep olmaktadır. Kişiler alışverişi daha çok mutsuz ve üzgün olduklarında bu olumsuz duygularının üstesinden gelebilmek ya da bastırmak için alışveriş yapmayı tercih etmektedirler.

Avantajlı ve uygun alışveriş yapabilmek için;

  • Önemli gün ve tatil dönemlerini tercih etmeye çalışın. Örneğin birçok marka ya da mağaza anneler, öğretmenler, babalar günü, ülkemizde son dönemde çok sık duymaya başladığımız black friday günlerini beklemeniz ve o günlerde alışveriş yapmanız sizler için çok daha uygun bir alışveriş seçeneği olacaktır.
  • Yine bir doğru alışveriş zamanı olarak “sezon sonu” veya “sezon indirimi” gibi afişler ve ilanlarla gördüğümüz sezon dönemi indirimleridir. Yaz alışverişlerini yaz sonlarında, kış alışverişlerini de kış mevsimi sonlarında tercih etmeniz halinde sizler için inanılmaz uygun alışverişler olabilecektir.
  • Ülkemizde bir gelenek halinde devam eden bayram alışverişleri çok güzel ve keyifli olsa da genelde markalar indirimlerini bayram sonrasında yapmayı tercih etmektedirler.

İşte alışveriş için harcanan zamanlar:

Sıra Ülke Zaman (dk.)
1 Almanya 35
2 Hollanda 33
3 İngiltere 32
5 Belçika 30
5 Finlandiya 27
6 İspanya 27
7 Avusturya 27
8 İtalya 27
9 Polonya 26
10 Fransa 26
11 Lüksemburg 25
12 Estonya 23
13 Macaristan 20
14 Yunanistan 18
15 Romanya 17
16 Norveç 25
17 Sırbistan 17
18 Türkiye 14