10 Şubat 2019 tarihinde Google’da bir şeyler aramak için giren milyonlarca kişi Google isminin yerinde gördükleri kişi Molière kimdir? Molière

Google’ın bugünkü Doodle’ı olan, dünyanın önde gelen çizgi roman dramatisti ve belki de Dünya tiyatro tarihindeki en büyük sanatçılar arasında gösterilen oyuncu ve oyun yazarı Molière’nin hayatını ve çalışmaları son yıllarda daha popüler olmaya başladı.

Molière Kimdir

15 Ocak 1622 ile 17 Şubat 1673 tarihleri arasında yaşayan Molière, oyuncu ve oyun yazarıydı. Babası mobilyacı, annesi zengin burjuva sınıfına ait bir ailenin kızıydı.

annesini 10 yaşındayken yitirdi ve babası ile Paris’te o zaman yukarı burjuva sınıfından kişilerin evlerinin bulunduğu bir semte yaşadılar. öğreninimini Paris’in en iyi okullarında sürdürdü. Okulu bittikten sonra babasının işini bir süre devam ettirdi. Ancak işi bırakıp Paris’ten ayrılarak tiyatroya yöneldi ve 12 yıl sürecek bir gezici tiyatro hayatına başladı.

ölümüne kadar eşlik edeceği genç bir aktris Madeleine Béjart ile tanıştı. Tiyatro hayatının çok saygın olmadığı için “Molière” adını aldı. Béjart ve ailesini içeren Illustre Théâtre olarak bilinen bir gruba katıldı. 1644 yılına gelindiğinde, şirketin borçları sonucunda iki hapis cezasına çarptırılan Molière, Béjarts ile başka bir şirkete katıldı ve önümüzdeki on üç yıl boyunca Fransa’nın her yerini gezdi. 1650 yılında Molière topluluğunun başkanı oldu.

Molière‘in seyahatleri hakkında çok az kanıt bulunmasına rağmen, Fransız eyaletlerinde performans sergileyen o ve oyuncularının çok şey öğrendiği kesin. Kısa boylu Molière çok çalışkandı. Sık sık palyaço maskesi altında, yönettiği grupla birlikte hareket etti.

(1638-1715), 1658’de Molière’in komedi filmi Le Docteur amoureux’du, en çok kralı eğlendirdi. Kralın erkek kardeşi, grubun patronu oldu ve Molière, doğduğu şehire Paris’e geri döndü.

1662 Aralık’ında Molière, kralın önünde L’École des femmes adlı bir komedi sundu . En büyük başarısı buydu. Oyun, gelini için bir çocuk seçen ve daha sonra toplam cehaletle yükselten orta sınıf bir adam olan Arnolphe’nin etrafında toplanıyor. Arnolphe’nin kimliğinden habersiz genç bir rakip, ona kızı nasıl burnunun altından çalmayı planladığını anlatıyor. Oyun, “ L’Ecole des femmes kavgası ” olarak bilinen büyük bir protestoya neden oldu . Ona doğru kralın lehine kıskanan Molière’in düşmanları, kendisini ahlaksız saldırıya ve o başka yazardan hikaye çaldığını iddia etti. Molière bir oyun şeklinde düşmanlarını cevap seçti. Onun Eleştirisi’ni de l’Ecole des femmes, sunulan 1663 Haziran’ında hem eleştirmenlerin hem de eleştirilerin sahnesi üzerine bir tartışma yapıldı.

Mayıs 1664’te Molière , Fransa, Versailles kentinde Louis XIV için dini ikiyüzlülüğe karşı bir saldırı olan Tartuffe o l’Imposteur’u gerçekleştirmeye davet edildi . Oyun, güçlü bir dini grup olan Kutsal Kutsallaşma Topluluğu’nu kızdırdı ve beş uzun yıl boyunca Molière oyununu yapma hakkı için başarılı olmadan mücadele etti. Sonunda, 1669’da, Topluluğun gücü azalmıştı ve Palais Royal’de Tartuffe büyük bir başarı ile canlandı. Dom Juan, ilk olarak Şubat 1665’te sunuldu, ölümünden sonra yayınlanmadı ve yirminci yüzyıla kadar neredeyse bilinmeyen kalmasına rağmen, Molière’nin en büyük oyunlarından biri olarak kabul edildi.

Molière, kralın kişisel desteğini almasına rağmen, hastalık, evlilik sorunları ve depresyon ile mücadele etti. Yine de, bu süre zarfında ustalığını ve dehasını gösteren bir eser yazdı ve sundu. Haziran 1666’da sunulan Le Misanthrope, hayranlarını memnun etti, ancak başarılı olması için gerekli olan popüler çekiciliği yoktu. İki yıl sonra sunulan L’Avare sefil bir şekilde başarısız oldu ve Molière finansal sorunlarla karşı karşıya kaldı.

Molière ayrıca komik bir cihaz olarak maskelemeye çalıştığı kötü bir öksürük geliştirmişti. Sahnede öksürük büyüsü tarafından üstesinden gelindiğinde, seyirciyi güldürmek amacıyla abarttı. Durum büyük ölçüde kötüye gitti, ancak Molière’nin iyileşeceğine olan inancı azdı.

17 Şubat 1973’te “Hastalık hastası” adlı oyunununu oynarken 4. Sahnede fenalaştı. Verem olan oyuncu kanlı öksürüğü atlattı ve oyununa devam etti. Oyunun bitmesinin ardından evine dönen Molière, tekrar fenalaştı ve 2. Krizi atlatamayarak vefat etti.

Fransız Oyun Yazarı ve Oyuncu Molière’nin Erserleri:

Fransızca Türkçe Tür Tarih
Le Médecin volant Kaçan Doktor Fars oyunu. Bir perde. Düzyazı 1645
La Jalousie du barbouillé Lekelinin Kıskançlığı Fars oyunu. Bir perde. Düzyazı 1650
L’Étourdi ou les Contretemps Şaşkın yahut Beklenmedik Engeller Komedi. Beş perde. Nazım 1655
Le Dépit amoureux Kedi Sevmek Komedi. Beş perde. Nazım 16 Aralık 1656
Le Docteur amoureux Aşık Doktor Komedi. Bir perde. Düzyazı 24 Ekim 1658
Les Précieuses ridicules Gülünç Kibarlar Komedi. Bir perde. Düzyazı 18 Kasım 1659
Sganarelle ou le Cocu imaginaire Sganarelle veye Hayalde Aldatılmış Koca Komedi. Bir perde. Nazım 28 Mayıs 1660
Dom Garcie de Navarre ou le Prince jaloux Navarre’li Don Garcie veya Kıskanç Prens Heroik komedi. Beş perde. Nazım 4 Şubat 1661
L’École des maris Kocalar Okulu Komedi. Üç perde. Nazım 24 Haziran 1661
Les Fâcheux Talihsiz Komedi-bale. Üç perde. Nazım 17 Ağustos 1661
L’École des femmes Kadınlar Mektebi Komedi. Beş perde. Nazım 26 Aralık 1662
La Jalousie du Gros-René Gros-Rene’nin Kıskançlığı 15 Nisan 1663
La Critique de l’école des femmes Kadınlar Mektebinin Tenkidi Komedi. Bir perde. Düzyazı 1 Haziran 1663
L’Impromptu de Versailles (Versailles Tulûatı Komedi. Bir perde. Düzyazı 14 Ekim 1663
Le Mariage forcé Zorla Evlenme Komedi. Bir perde. Düzyazı 29 Ocak 1664
Gros-René, petit enfant 27 Nisan 1664
La Princesse d’Élide Elide Prensesi Galant komedi. Beş perde. 8 Mayıs 1664
Tartuffe ou l’Imposteur Tartuffe Komedi. Beş perde. Nazım 12 Mayıs 1664
Dom Juan ou le Festin de pierre Don Juan Komedi. Beş perde. Düzyazı 15 Şubat 1665
L’Amour médecin Aşk Doktoru Komedi. Üç perde. Düzyazı 15 Eylül 1665
Le Misanthrope ou l’Atrabilaire amoureux İnsandan Kaçan Komedi. Beş perde. Nazım 4 Haziran 1666
Le Médecin malgré lui Komedi. Üç perde. Düzyazı 6 Ağustos 1666
Mélicerte Melicerte Pastoral ve heroik komedi. İki perde. Nazım 2 Aralık 1666
Pastorale comique Komik Pastoral 5 Ocak 1667
Le Sicilien ou l’Amour peintre Sicilyalı veya Ressamın Aşkı Komedi. Bir perde. Düzyazı 14 Şubat 1667
Amphitryon Amphitryon Komedi. Üç perde. Nazım 13 Ocak 1668
George Dandin ou le Mari confondu George Dandin Komedi. Üç perde. Düzyazı 18 Temmuz 1668
L’Avare ou l’École du mensonge Cimri Komedi. Beş perde. Düzyazı 9 Eylül 1668
Monsieur de Pourceaugnac Mösyö de Pourceauggnac Komedi-bale. Üç perde. Nazım 6 Ekim 1669
Les Amants magnifiques Muhteşem Aşıklar Komedi. Beş perde. Düzyazı 4 Şubat 1670
Le Bourgeois gentilhomme Kibarlık Budalası Komedi-bale. Beş perde. Düzyazı 14 Ekim 1670
Psyché Psyche Trajedi-bale. Beş perde. Nazım 17 Ocak 1671
Les Fourberies de Scapin Scapin’in Dolapları Komedi. Üç perde. Düzyazı 24 Mayıs 1671
La Comtesse d’Escarbagnas Escarbagnas Kontesi Komedi. Bir perde. Düzyazı 2 Aralık 1671
Les Femmes savantes Bilgiç Kadınlar Komedi. Beş perde. Nazım 11 Mart 1672
Le Malade imaginaire Hastalık Hastası Müzik ve dans karışık komedi. Üç perde. Nazım 10 Şubat 1673

Kaynak: wikipedia