Yaşamlarının neredeyse tümünü çamura gömülü halde geçirmesi ile bilinen ve boyu 1 Metreyi bulan Fırat kaplumbağaları nesli tükenme tehlikesi yaşıyor.
Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’ın Bismil ilçesindeki kırsal bölgede, nesli tükenmek üzere olan Fırat Kaplumbağası yani Refetus türü kaplumbağa bulundu. Hayvan, doğal yaşamını idame ettirdiği düşünülen Dicle Nehri’ne götürüldü.
Ülkemizde yalnızca Fırat ve Dicle nehirlerinde yaşayabilen; yurt dışında ise bu nehirlerin İran, Suriye ve Irak’tan geçen kollarında yaşayabilen Refetus kaplumbağası, Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde bulunarak doğal yaşam alanına götürüldü.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakır Şubesi yetkilileri tarafından, Dicle nehrine kadar ulaştırılan kaplumbağanın uzunca bir süre seyahat ettiği tahmin edildi. Genellikle 1 metre kadar uzayabilen kaplumbağaların en büyükleri 15 - 16 kg arasındadır.
Yumuşak kabuğu ile dikkat çeken Refetus türü kaplumbağalar, yaşamlarının çok büyük bir bölümünü çamur ve bataklıkların altında yatarak geçirmektedirler. Kafasının üzerinde küçük bir hortumsu çıkıntısı olan Fırat kaplumbağaları çamurun içinde iken bu hortum aracılığı ile nefes alıp vermektedir. Çok güçlü bir çeneye sahip olan Fırat kaplumbağası, balık, solucan, yengeç, kurbağa ve su yılanları gibi genellikle su hayvanları ile beslenmektedir.