Temiz enerjiye geçiş hızla artsa da nükleer santrallerin sayısı da artmaya devam ediyor. Peki hangi ülkede kaç tane nükleer santral var? en çok nükleer santrali olan ülkeler hangileri? En çok nükleer santrale sahip olan ülkeler

Nükleer santraller ortaya çıkmalarından itibaren insanları ikiye ayırmıştır. Verdiği ve vereceği zararlardan dolayı santralleri protesto edenler ve sağlayacağı enerjiden, çevreye karbondioksit salınımı yapmayışı, çevreyi kötü etkilememesinden dolayı destekleyenler. Nükleer santral radyoaktif maddeleri (uranyumu parçalamak) kullanarak elektrik enerjisine çevirmektedir. Nasıl işlediğine gelinecek olursa; uranyumun parçalanması sonucunda yüklü miktarda enerji açığa çıkmaktadır. Atomun çekirdeklerinin en az iki parçaya ayrılmasıyla oluşan tepkimeye fisyon denmektedir. Uranyum da parçalandığında fisyon tepkimesine girmekte, buharı aşırı derecede ısıtmaktadır. Buhar sayesinde de elektrik üretimi yapılabilmektedir.

Karşı Çıkılan Nükleer Santraller

Çalışma sistemlerine göre 3 çeşit nükleer santral bulunmaktadır. Bu santrallerin tarih boyunca büyük yıkımlar vermesi özellikle çevrecilerin tepkisine sebep olmuştur. Bilindiği üzere meydana gelen kazalar, patlamalar ve sorunlar pek çok insanın ölmesine sebep olmuş, radyasyondan diğer nesiller dahi etkilenmiştir. Türkiye’ye yapılacak olan nükleer santral de milyonlarca insanın karşısında durduğu bir mesele haline gelmiştir. Tüm dünyadaki elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde on yedisi şiddetle karşı çıkılan nükleer santrallerden karşılanmaktadır

Nükleer reaksiyon sırasında herhangi bir sorunun oluşması çevreye radyoaktif zararlar vermektedir. Bunun en büyük ve en bilinen örneği ise Çernobil faciasıdır. Modern santraller eskilere oranla daha güvenlikli olarak yapılmıştır. Bakımsız, ilgilenilmeyen, eski santraller tehlike arz edenlerdendir. Dünya genelinde ülkeler, nükleer santrallere yatırım yapmakta ve enerjilerinin belirli bir kısmını santrallerden karşılamaktadırlar.

Dünyada Ve Türkiye’de Nükleer Santrallerin Durumu

Dünya geneline bakıldığında 30 dan fazla ülkede aktif olarak kullanılan 400’ün üzerinde nükleer reaktör bulunmaktadır. 14 ülke de ise 68 nükleer reaktör inşası yapmaktadır. Hedeflenen 2030 yılına kadar 164 reaktörün yapılmasıdır. Hangi ülkede kaç tane santral var diye bakıldığında tabi ki Amerika 99 santralle birinci sırada gelmektedir. Şu an inşa halinde ise 3 adet santralleri bulunmaktadır. Amerika’nın ardından, 58 santralle Fransa gelmektedir. Aktif olarak inşa halinde ise 1 adet santralleri bulunmaktadır. 3. sırada 50 nükleer santral ile Japonya gelmekte ve 2 santral daha inşa edilmektedir. Rusya 4. sıradan 42 santralle giriş yapmakta ve 11 adet daha santral inşa edilmektedir. Güney Kore’de 25 santral yer almakta ve 4 santral daha inşa edilmektedir. Nüfus konusunda ilk sıralarda yer alan Hindistan da 22 nükleer santral kullanılmakta ve aktif olarak 7 inşa halinde santralleri bulunmaktadır. En çok santral inşası ise 28 adet ile Çin’de bulunmaktadır. Aktif olarak çinde 39 santral kullanmaktadırlar. Ermenistan, İran, Hollanda ve Slovanya ise daha düşük sayılarda santral bulunmaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri’nde inşası süren 1 nükleer santral yer almaktadır.

Türkiye’deki nükleer santral durumu ise atılan Akkuyu Nükleer Santrali ile resmi olarak başlamış oldu. 1970’den bu yana sürekli santraller için girişimde bulunulmuş fakat başarısız olmuştur. Amaç 3 santral inşa etmek olsa da sadece Akkuyu için temeller atılabilmiştir. Buna göre santral tek başına tüm İstanbul’un elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitededir. 60 yıllık bir kullanım süresi bulunmaktadır.

İşte en çok nükleer santrale sahip olan ülkeler:

Sıra Ülke Nükleer Santral Sayısı
1 Amerika Birleşik Devletleri  99
2 Fransa  58
3 Japonya  42
4 Çin  39
5 Rusya  35
6 Güney Kore  25
7 Hindistan  22
8 Kanada  19
9 Birleşik Krallık  15
10 Ukrayna  15
11 İsveç  9
12 Almanya  8
13 ispanya  7
14 Belçika  7
15 Çek Cumhuriyeti  6
16 Tayvan  6
17 İsviçre  5
18 Pakistan  5
19 Finlandiya  4
20 Macaristan  4
21 Slovakya  4
22 Arjantin  3
23 Romanya  2
24 Brezilya  2