NATO üyesi ülkelerin askeri gücüne göre sıralamasının yapıldığı listede ilk sıralarda ülkemizde yer alıyor.  NATO Nedir - Nato’nun En Güçlü Ülkeleri

Global Power tarafından ülkelerin deniz, hava ve kara kuvvetleri ile savunma sanayisindeki güçlerine göre NATO’nun en güçlü ülkelerini açıklandı.

Nato’nun en güçlü ülkelerinin sıralandığı bu listede Türkiye’nin kaçıncı sırada yer aldığını belirtmeden önce Nato’nun ne olduğu, ne zaman ve ne amaçla kurulduğu konulara kısaca bir değinmek gereklidir.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (North Atlantic Treaty Organization-NATO)

Geçmişi 12 ülke tarafından 1949 yılında imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması’na dayanmaktadır. Farklı zaman ve olaylar sonucunda 17 ülkenin daha birliğe katılımı ile 29 üyeli bir askeri ittifak içinde olan bir örgüt halini gelmiştir. Nato’nun ana felsefesi; mevcut 29 üyeden herhangi birine dış güçlerden gelebilecek olası saldırıya karşı ortak savunma yapmaktır. NATO’nun merkezi, örgüt üyelerinden Belçika’nın başkenti Brüksel’de yer almaktadır.

NATO üyelerinin toplam askerî harcaması, gezegendeki savunma harcamalarının %70’inden fazla olduğu bilinmektedir. Nato üyelerinin tamamı ülkesinin bütçelerinin belirli bir kısmını Nato savunma giderleri için harcamak ile yükümlüdürler.

NATO amacı olarak kendini “NATO’nun amacı politik ve askeri vasıtalarla üye ülkelerin özgürlüğünü ve güvenliğini temin etmektir” şeklinde tanımlamaktadır.

NATO’nun örgüt üyelerinin güvenliğini sağlamak için belirlediği çok net kuralları vardır. Bu kurallardan en bilineni 4. ve 5. Maddelerdir.

5 . madde bugüne kadar sadece bir kez kullanılmıştır. 5. Maddenin kullanıldığı tek olay 11 Eylül 2001 de ABD’ye karşı gerçekleştirilen ikiz kuleler saldırılarıdır. 4. madde ise ikisi ülkemiz tarafından olmak üzere 5 kez kullandığı bilinmektedir.

4 . Madde Türkiye tarafından 2003 Irak savaşı, 2012 Suriye iç savaşı sırasında kullanılmıştır.

NATO hakkında yukarıda bazı temel bilgileri verdikten sonra tekrar Global Power tarafından yapılan NATO ülkelerinin askeri güçleri sıralamasına dönecek olursak; açıklanan listede ilk sırada ABD yer alırken, ikinci sırada Fransa, üçüncü sırada İngiltere ve dördüncü sırada ülkemiz TÜRKİYE yer almaktadır. Almanya ise listede ülkemizin arkasından beşinci sırada yer aldığı görülmektedir. Listenin tamamı aşağıda bulunmaktadır.

NATO Üyesi Devletlerin Askeri Gücüne Göre Sıralaması

Nato üyesi en güçlü ülke, Amerika Birleşik Devletleri olurken onu Fransa ve Birleşik Krallık yer alıyor. Noto üyesi en güçlü 4. Ülke Türkiye olurken onu Almanya Takip ediyor.

Sn Ülke
1 Amerika Birleşik Devletleri
2 Fransa
3 Birleşik Krallık
4 Türkiye
5 Almanya
6 İtalya
7 İspanya
8 Polonya
9 Kanada
10 Yunanistan
11 Çek Cumhuriyeti
12 Norveç
13 Hollanda
14 Romanya
15 Danimarka
16 Macaristan
17 Bulgaristan
18 Slovakya
19 Portekiz
20 Belçika
21 Hırvatistan
22 Arnavutluk