Tarihte asılarak idam edilen Fil Mary ve elektrik verilerek öldürülen fil Topsy dünyanın en ilginç idamları olarak tarihe geçmiştir. Dünyanın en İlginç İdamları | İdam Edilen Fil Mary ve Fil Topsy

Bazen kelimelerin yetmediği, tabiri caize boğazların düğümlendiği anlar ve olaylar olabiliyor. Özellikle son dönemde basınımız da hayvanlara karşı yapılan eziyet ve insanlık dışı muameleler çok sık yer bulmaktadır. Aslında ülkemiz hayvan hakları ve hayvanlara karşı sevgi dolu, hayvanlara sahip çıkma vb. konularında son yıllarda olumlu anlamda çok fazla yol almıştır. Ancak tüm bu iyileşmelere rağmen gün geçmiyor ki yeni bir canilik haberi basına ve televizyona konu olmasın.

Bu yazımızda bugünden değil çok eskilerden iki dehşet idam haberinden bahsetmek istiyoruz. Söz konusu bu iki idamla aslında hayvanları acımasız şekilde nasıl öldürebildiğimizi gözler önüne seriyoruz.

İlk haberiniz, tarihte asılarak idam edilen ilk fil olan Fil Mary hakkında olacaktır.

Dünyanın yaşayan en büyük hayvanı olarak bilinmesi nedeniyle, “Büyük Mary” olarak anılmaya başlandı. Müzik aletleri çalabilen, başının üzerinde durabilen bu nazik koca dev ülke çapında çok sevildi.

Koca Mary’nin İdam Edilme Sebebi

Bakıcısı bir gün Mary’i su içmeye götürürken, Mary kenarda gördüğü karpuz kabuğunu yemek için hareket etti. Mary’in hamlesi sonrasında Eldridge elinde bulunan boğa kancasıyla Mary’e birçok defa vurmaya başladı. Daha sonra Mary, Eldridge’i havaya kaldırarak bir kaç defa yere çarptı ve daha sonra üstüne basarak Eldridge’nin başını ezerek ölümüne sebep oldu.

Kasabanda yaşayanlar Fil Mary’nin suç işlediğine ve cezalandırılması gerektiğine karar verdiler. Mary’e bir kaç defa ateş edilmiş olsa da Mary ölmedi. Demiryolu raylarında bulunan 100 tonluk bir vinçle Mary asılmaya çalışıldı. Dört fil büyüklüğünde olan Koca Mary, sirk çalışanları tarafından boynuna taktığı bir zincirle “darağacına” çekildi. Mary’nin ayakları vinç tarafından yerden kesilince zincir koptuğundan Mary yere düştü ve kalçası kırıldı. Ancak Mary tekrar bağlanarak asıldı. 30 dakika havada asılı kaldıktan sonra bir veteriner Mary’nin öldüğünü söyledi ve Fil Mary aşağıya indirildi.

Thomas Edison’un Fil Topsy’yi 6600 Volt Elektrik Vererek İdam Etmesi

Topsy, 1875 yılında Amerika Birleşik Devletlerine getirilen bir gösteri filidir. Topsy, Amerika’nın neredeyse her yerinde yaptığı mükemmel şovlar ile binlerce insanı eğlendirmiş ve sirk sahiplerine ciddi anlamda para kazandırmıştır.

Ancak Topsy’nin bakıcıları ile arası pek iyi değildir ve farklı zamanlarda 3 bakıcısının ölümüne neden olmuştur. Sirkin değerli bir hayvanı olmasına rağmen iyi şekilde bakılmayan Topsy’nin ölümüne neden olduğu son kurbanı ise yanan sigarayı ona yedirmeye çalışan sarhoş bakıcısı olmuştur.

Topsy daha sonra Coney Adası’nda bulunan bir hayvanat bahçesine sevk edilir ve mahkemeye verildi. Mahkeme sonucunda Topsy’e idam cezası verilmiştir. Dönemin bilim insanı Edison bu fırsatı kaçırmaz ve fil Topsy’nin elektrik verilerek öldürülmesini teklif eder. Zavallı fil, 4 Ocak 1903 tarihinde, Edison’un gözetiminde alternatif akımın tehlikelerini halka göstermek adına vücuduna bir AC kaynağından 6600 volt elektrik verilerek büyük bir kalabalık önünde idam edilir.

Şüphesiz öldürülen son fil değildir…