Yeni tip Coronavirüs salgını tüm dünyayı ele geçirdi. Her ülke Covid-19 ile mücadele halinde peki, coronavirüs dünyayı nasıl ele geçirdi? Coronavirüs

Coronavirüsler genellikle soğuk algınlığı gibi hafif hastalıklara neden olan bir virüs grubudur. Bununla birlikte, bazı koronavirüs tipleri alt hava yolunu enfekte ederek pnömoni veya bronşit gibi ciddi hastalıklara neden olabilir. Çoğu insan hayatının bir noktasında koronavirüslerle enfekte olur ve bu enfeksiyonların çoğu zararsızdır. Kovido-19 hastalığına neden olan yeni koronavirüs, dikkate değer bir istisnadır.

Koronavirüslerin olağanüstü büyük tek sarmallı RNA genomları vardır - yaklaşık 26.000 ila 32.000 baz veya RNA “harfleri” uzunluğundadır. Koronavirüs partikülleri, zarf adı verilen yağlı bir dış tabaka ile çevrilidir ve genellikle elektron mikroskobu altında görüldüğü gibi yüzeylerinde kulüp şeklindeki sivri bir taç veya “korona” ile küresel görünür .

Covid-19

Covid-19’a neden olan virüs SARS-CoV-2 olarak bilinir. İlk kez 2019’un sonlarında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkmış gibi görünüyor. Salgın o zamandan bu yana Çin genelinde dünyanın diğer ülkelerine yayıldı. Ocak ayı sonuna kadar, yeni koronavirüs, DSÖ tarafından uluslararası endişe duyulan bir halk sağlığı acil durumu ilan edildi.

En sık bildirilen semptomlar ateş, kuru öksürük ve yorgunluğu içerir ve hafif vakalarda insanlar sadece burun akıntısı veya boğaz ağrısı çekebilir. En ağır vakalarda, virüsü olan insanlar nefes almakta zorluk çekebilir ve sonuçta organ yetmezliği yaşayabilir. Bazı vakalar ölümcüldür.

Koronavirüsler RNA genomlarını, hatalara yatkın RNA’ya bağlı RNA polimeraz adı verilen enzimler kullanarak çoğaltırlar, ancak genomik analiz şu ana kadar covid-19’un yavaşça mutasyona uğradığını ve daha ölümcül olma şansını azalttığını göstermektedir.

Şu anda koronavirüsler için aşı veya spesifik ilaç tedavisi yoktur, ancak aşı geliştirme çabaları sürmektedir ve HIV -Ebola ilaçları covid-19’lu kişilerde test edilmektedir .

18 Mart’ta Dünya Sağlık Örgütü (WHO), uzun süredir kullanılan antimalaryal ilaçlar klorokin ve hidroksiklorokin, remdesivir adı verilen yeni bir antiviral ilaç ve lopinavir adı verilen iki HIV ilacının bir kombinasyonu da dahil olmak üzere en umut verici ilaçları denemeye başladıklarını söyledi. ritonavir. HIV ilaçları ayrıca interferon beta adı verilen bir antiviral ile kombinasyon halinde test edilecektir.

22 Mart’ta İngiltere de dahil olmak üzere Avrupa’daki bazı ülkeler, DSÖ’nün çabalarını tamamlayacak olan aynı ilaçların işbirliğine dayalı bir denemesini başlattı.

Diğer birçok potansiyel tedavi , özellikle de covid-19’a karşı antikor geliştirme olasılığı araştırılmaktadır .

Diğer Ciddi Koronavirüsler

En az iki diğer insan koronavirüsü - Orta Doğu solunum sendromu koronavirüs (MERS-CoV) ve ciddi akut solunum sendromu koronavirüs (SARS-CoV) - ciddi semptomlara neden olduğu bilinmektedir.

SARS-CoV ilk olarak 2002 yılında Çin’in Guangdong şehrinde, bazı durumlarda yaşamı tehdit eden solunum yetmezliğine dönüşen alışılmadık bir pnömoni olarak ortaya çıktı. Virüs hızla 29 ülkeye yayıldı, 8000’den fazla kişiye bulaştı ve yaklaşık 800 kişi öldü.

MERS-CoV salgını, Suudi Arabistan’da 2012 yılında ortaya çıktı ve SARS-CoV ile benzer semptomlar yaşayan ancak yüzde 34’ün çok daha yüksek bir hızda ölüyor. Hızlı ve yaygın bir şekilde yayılan SARS-CoV’den farklı olarak, MERS-CoV esas olarak Orta Doğu ile sınırlı kalmıştır.

Hayvanlardan İnsanlara Nasıl Bulaştı?

Corona virüsler zoonotiktir, yani hayvanlardan insanlara bulaşabilirler . Hem SARS-CoV hem de MERS-CoV başlangıçta yarasalardan geldi, ancak MERS durumunda develer de dahil olmak üzere diğer hayvanlar, corona virüsleri insanlara yayan aracılar olarak görev yapabilir.

Covid-19’un ilk vakalarının çoğu, Wuhan’daki büyük bir deniz ürünleri ve hayvan pazarına kadar takip edildi. Virüsün, muhtemelen bir ara hayvan yoluyla yarasalardan geldiği düşünülmektedir.

Kaynak: newscientist