Beyazıt Kulesi nerede, Beyazıt Kulesi’nin hikayesi, Beyazıt Kulesi ziyaret saatleri, kule giriş ücreti, Beyazıt Kulesi renkleri anlamı ve tarihçesi. Dünyanın En Güçlü Pasaportları

İstanbul denilince zihnimizde genelde canlanan simgeler cami minareleri, galata kulesi ve kız kulesidir. Ancak İstanbul’a panoramik olarak baktığımızda camiler ve galata kulesinin yanı sıra bir kule daha dikkat çekmektedir. Şehrin sembollerinden olan Beyazıt Kulesi ya da diğer bir deyişle Beyazıt Yangın Kulesi’dir. Bugün İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi içerisinde kalan bu değerli tarihi simge, yangın kulesi olarak inşa edildiğinden İstanbul’un her bir noktasının görebilmemize imkan sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Beyazıt Kulesi (1828), Sultan II. Mahmut’un talimatıyla İstanbul da olan yangınların yerini daha iyi ve hızlı tespit edebilmek için Mimar Senekerim Balyan’a yaptırıldığı bilinmektedir.

İstanbul’da meydana gelen yangınlar, Beyazıt Kulesi’nden gündüz sarkıtılan sepetlerle, Galata Kulesi’ne asılan bayraklarla ve geceleri de fener yakılarak haber verilirdi. Bu işaretleri gören İcadiye Kulesi top atışları ile yangını bütün İstanbul’a duyurmayı başarırdı.

Beyazıt Kulesi Hakkında İlginç Bilgiler

  • Beyazıt Kulesinin bulunduğu yerde Bizans Döneminde de bir yangın gözetleme kulesinin olduğu rivayet edilmektedir.
  • Yangınların haber verilebilmesi amaçlanarak 85 metre yüksekliğinde ve ahşap olarak inşa edilmiştir.
  • Beyazıt Kulesi’nin farklı dönem ve nedenlerle birkaç kez yandığı da bilinmektedir.
  • Beyazıt Kulesi tarafından yangın fark edildiğinde yangını gören nöbetteki görevli, “Ağa! Bir çocuğun oldu” derdi. Ağa da cevap olarak: “Kız mı, oğlan mı?” diye sorardı. “kız” ise Anadolu yakası, Beyoğlu ve Boğaz’ın Rumeli yakası yangınlarını, “oğlan” ise İstanbul içi yangınları ifade ederdi.
  • Beyazıt Kulesi’nin, cumhuriyet yıllarında da kullanılmaya devam ettiği bilinmektedir.
  • Kulenin yangınların fark edilmesinin yanında bir görevi daha vardı. 1995 yılına kadar Hava durumu yine Beyazıt Kulesi’ndeki ışıklarla duyuruldu.
  • Beyazıt Kulesi’nin ışıkları; mavi ise havanın ertesi gün açık olacağını; yeşil yanarsa havanın yağmurlu; sarı ise sisli; kırmızı yandığı zaman ise karlı olacağını İstanbul halkına duyuruyordu.
  • Beyazıt Kulesi’nin ışıkları aracılığı ile Galata ve Unkapanı köprülerinin açık ya da kapalı olduğu da anlaşılabilmekteydi.