AR harcama ve yatırımları son değerlendirmelere göre dünya genelinde 20 milyar doları çoktan geçti. Öyle ki 2020’li yıllarda bu rakamın yüz milyarlarca doları bulacağı düşünülüyor. Peki bu kadar büyük paraların söz konusu AR nedir? Ar Nedir?

AR: TDK’ya göre “100 m² değerinde ölçü birimi”,”utanma utanç duyma”, “argon elementinin simgesi”… nasıl yani bu konular için mi 100 milyarlarca dolar yatırım ve harcama söz konusu dediğinizi duyar gibiyiz.

AR kavramı akıllara ilk etapta AR-GE kavramına getiriyor olabilir. Ancak tamamen farklı şeyler olduğunu kesin olarak söyleyebiliriz. Bu arada AR-GE demişken bir hususa daha dikkat çekmek gerekir diye düşünüyoruz. Umarım “AR” da ülkemizde AR-GE kavramı gibi yanlış yorumlanıp sadece kurulması ya da bulunması gerekli bir birim gibi ele alınıp amacından, katacağı değerden uzaklaştırılmaz. Maalesef köklü ve vizyon sahibi işletmeler dışında tüm işletmeler AR-GE birimlerini tabela birimi olarak kurmaktan öteye geçemediler. Umarız Ar-ge ve İnovasyon ülkemizde de en yakın zamanda hak ettiği değer ve önemle yerini alacaktır.

Artırılmış gerçeklik AR (augmented reality) nedir?

Artırılmış gerçeklik kavramının genel bir tanımını yapmak istersek; gerçek dünyadaki çevre ve içindekilerin, bilgisayar tarafından üretilen ses, görüntü, grafik vb verilerle desteklenerek ortaya çıkarılan canlı veya dolaylı fiziksel görüntüsüdür. Cihazların cisimleri ayırt etme özelliğini kullanarak, sanal objelerin gerçek görüntülerin üzerine eklenmesi biçiminde de tanım yapabiliriz.

Artırılmış gerçeklik kullanılarak bundan önce hayal dahi edemediğiniz şeyleri yapmanın, günlük sorunların keşfedilmemiş ve keyifli yöntemlerle çözümü imkanı sunuluyor.

Artırılmış gerçeklik sayesinde günlük meselelerin çözümüne çok daha kolay ulaşılabiliyor. Gerçek dünyadaki objelerin ölçülerini anlamamıza, dekorasyon ürünlerinin nasıl görüneceğini anlamamıza olanak sağlıyor.

Artırılmış Gerçekliğin Muhtemel Kullanım Alanları

Artırılmış gerçeklik sayesinde, tasarımla uğraşan kişi ya da kurumların materyallerini oluşturmadan önce ürünlerin tasarımını ve işleyişini test etme görebilme imkanına sahip olabilmektedirler. Bu duruma örnek olarak; Volkswagen tahmini ve gerçek çarpışma testlerinde görüntüleri kıyaslama yapabilmek için AR kullanmaktadır.
Artırılmış gerçeklikle bir malzemenin paketini dahi açmadan içerisinde ne olduğunu ön izleme ile görebilme imkanına sahip olunabilmektedir.

Artırılmış gerçeklik ile bir usta, tasarımcı veya montaj elemanı kullanma kılavuzunu anlayabilmek için sistemin parçalarını görüntüleme şansı yakalayabilir.

Dünyanın önde gelen teknoloji firmalarından Boeing, BMW ve Volkswagen imalat ve montaj süreçlerini çok daha pozitif hale getirebilmek için AR kullanmaktadırlar.

Artırılmış gerçeklikle Marka bilinirliğinin artırıldığı gözlemlenmiştir..
Çok istediğimiz bir otomobili satın almadan dilediğimiz renk, dekorasyon vb. durumlarını test edebilir, avm’ye dahi gitmeden bir elbisenin üzerinde nasıl duracağını keşfedebilir, almak istediğimiz bir masanın mutfağımızda nasıl durabileceğini önceden görebiliriz.

Ağrıyan midemiz ya da kalbimizin içerisinde neler olup bittiğini görebilme imkanına sahip olabileceğiz. Kendimizi bir anda new york ya da tokyo sokaklarında geziyormuş gibi bulabilir, ibiza sahillerinin kumsallarında güneşlenebiliriz.

Artırılmış gerçeklik AR konusunu özetleyecek olursak, yeni keşif ve heyecanların yaşanmasının daha değerli ve çekici olduğu günümüzde kişilere ürünleri, markaları daha ulaşılabilir hale getirmek için bu teknoloji çok kıymetli ve heyecan verici.