Cam nedir, camın ham maddesi nedir, cam nasıl yapılır, camın biçimlendirilmesi işlemleri ve cama dair her şey yazımız da yer almaktadır. Cam Neyden ve Nasıl Yapılmaktadır

Cam hayatımızın neredeyse vazgeçilmez bir nesnesi haline gelmiştir. Cam, kullandığımız gündelik ürünlerden, evimizin penceresine, süs eşyalarından, içine rengarenk çiçeklerimizi koyduğumuz vazolara, gözümüzde ki gözlüğe, içtiğimiz gazoz ya da maden suyunun şişesine kadar hayatımızda ki neredeyse her ürününün vazgeçilmez bir parçası durumundadır.

Peki hayatımız içerisinde bu kadar çok kullandığımız ürün olan cam neden oluşmaktadır. İçerisinde hangi maddeler bulunmaktadır. Yazımızın devamında bu sorunun cevabını bulabileceksiniz.

Camın ana maddesi dilimizde silis ya da çakmak taşı olarak bildiğimiz maddedir. Adı geçen bu madde doğada oldukça çok bulunmaktadır. Hatta kumda en çok bulunan maddedir diyebiliriz.

Cam nasıl yapılır? sorusunun cevabı ise, camın oluşturulması için farklı oranlarda değişik materyaller kullanılmaktadır. Örneğin kum içerisinde bulunan demir ile yapılan camlar yeşilimsi olmaktadır, bu durumu önlemek için karışım sırasında lead denilen bir madde kullanılmaktadır.

Toz haline getirilmiş maddeler öncelikle elekten geçirilir daha sonra fırına atılıp orta sıcaklıkta (2000 C) eritilmesi sağlanır. Yapılan bu eritme işlemi sırasında ürün sık aralıklarla karıştırılır. Saatler süren bu ısıtma ve eritme işlemi sonrasında erimiş şeker kıvamına yakın bir ürün elde edilir. Elde edilen bu ürün farklı yöntemler yardımıyla şekillendirilebilmektedir.

Kısaca özet yapacak olursak, cam yapımında kullanılan ana maddeler kum, soda ve kireçtir. Kum camın ana malzemesidir. Camın düşük sıcaklıkta akışkan hale gelmesi soda ile sağlanmaktadır. Cam üretiminde kimyasal etkilere karşı dayanıklılık kireç ile sağlanmaktadır.

Cam biçimlendirme işleminde; Üfleme (Şişirme), Dökme, Silindirleme, Çekme, Yüzdürme, Presleme, Köpük Haline Getirme ve Savurma Yöntemi gibi olmak üzere Yöntemi, Savurma Yöntemi gibi farklı yöntemler cam işlemede kullanılmaktadır.

Yukarıda verilen tüm bu yöntemlerden herhangi biri ile biçimlendirilen cam kullanılabilecek bir ürün haline gelmemektedir. Camın kullanılabilecek bir obje haline getirilebilmesi kesim, temperleme, rodajlama, lamine, renklendirme, folyolama, asit ve kumlama ile bombeli temper gibi işlemlerden sonra mümkün olabilmektedir.