Bikini adının nereden geldiğini duyduğunuzda eminim çok şaşıracaksınız. Bikini Adası ve nükleer bomba denemelerinin dünya üzerindeki etkisi…
Dünyanın gördüğü en büyük yıkım ve ihanetler nedir diye sorulsa birçoğumuz tereddüt etmeden atom-hidrojen bombası yani nükleer silahlar diyecektir.
İnsanlığın bitmeyen yıkım arzusu, kendi kendine yarattığı silahlar, bombalar ve bitmeyen savaşlar.
Paylaşılamayan gezegenimiz tarihler boyunca hep savaşlarla kana boyandı. Kan gezegenimizin bir yerinde kururken, bir başka noktasında daha fazla acımasızlıkla başladı.
Savaşın, silahın, bombanın masumu, hoş görüleni asla olamaz ancak, geri dönüşü olmayan yarattığı yıkımın ve gezegene verdiği zararın sınırı dahi ön görülemeyen nükleer silah ve bombaların hoş görülmesi asla ama asla mümkün olamaz.
Yeni yılın ilk günlerinde hepimizin dilinde ve gönlünde aynı temenni beklenti ve dilekler…
“Daha güzel bir ülke, daha güzel bir toplum, daha güzel bir dünya”
“Savaşlardan uzak bir dünya dileğiyle”
Japonya’nın Hiroşima kentine atılan atom bombasından 1000 kat daha güçlü etkide bomba denemeleri
Dünyanın gördüğü en büyük yıkımlardan olan Hiroşima’ya atom bombası atılmasının hemen ardından, 1946 - 1958 seneleri arasında Amerika Birleşik Devletleri tarafından Kale Operasyonu diye adlandırılan birçok nükleer bomba denemesi gerçekleştirdi. Yapılan bu nükleer silah denemelerinden en korkunç sonuçlar doğuranı ise, 1 Mart 1954 yılında Marşal Adaları’ndaki Bikini Atolünde gerçekleştirilen denemeydi. Onlarca tonluk bir kuvvetle patlayan hidrojen bombası Amerika Birleşik Devletleri tarafından, 1945’de Hiroşima’ya düzenlenen atom bombası saldırısından 1000 kat daha fazla etki gücündeydi.
Bikininin Bombası Etkisi
ABD tarafından gerçekleştirilen bu korkunç nükleer silah denemesinin bir yıl sonrasında Fransız bir mühendis Louis Réard tarafından tasarlanan, iki parçalı olan en küçük yüzme kıyafeti dansçı Micheline Bernard yüzme havuzunda bikiniyi ilk kez dünyaya tanıttı. Korkunç nükleer denemelerin yapıldığı Bikini Adası, Louis Réard’ın tasarladığı bu kostüme “bikini” adını vermesi için ilham kaynağı oldu. Bu ilhama gerekçe olarak ise iki farklı varsayım bulunmaktadır. Birinci varsayım 1946 yılında yapılan bu deneme sırasında ada adeta ikiye ayrılmışçasına bir görüntü aldığından diğer bir varsayıma göre ise bikininin erkekler üzerinde bıraktığı bomba etkisinden dolayı bu isimi almıştır.