tolstoy-ve-bisikleti

“hayatta unutamayacağımız en büyük pişmanlık, pişman olurum diye yapmadıklarımızdır” der bir sözünde Tolstoy…

Rus ve Dünya edebiyatının en önemli yazarlarından birisi olan, eserleri dünya klasikleri kategorisinde değerlendirilen büyük usta Tolstoy’un hayatından kısa bir kesit vermeye çalışırken, Tolstoy’a 67 yaşında verilen ilginç hediyeden ve sonrasında Tolstoy’un bisikleti kavramı hakkında bir şeyler yazarken, bu kavrama örnek olabilecek ülkemizden bir örnek vereceğiz.

Savaş ve Barış, Anna Karenina, Diriliş ve İnsan Ne İle Yaşar adlı eserleriyle milyonlar tarafından okunan ve tanınan yazar Tolstoy’un başından geçen bir olay, oldukça önemli bir kavramın “Tolstoy’un bisikleti” ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

“Tolstoy’un bisikleti”nin nasıl ortaya çıktığını ayrıntılarıyla anlatmadan önce “Tolstoy’un bisikleti” nasıl ortaya çıktı kısaca ifade edecek olursak, “hiçbir şey için geç kalınmış değildir, yeter ki insan yapmak istesin…” şeklinde ifade edilebilmektedir.

Tolstoy’un bisikleti kavramı aslında hepimiz için büyük anlamlar ifade etmektedir. Birçoğumuz yapabileceklerimizi, yapmak istediklerimizi sürekli erteliyor ya da vazgeçiyoruz. Yapacaklarımızı erteledikçe o hayalden vazgeçiyor ya da yapamayacağımızı düşünmeye başlıyoruz. Aslında hiç bir şey için geç değil, önümüzde ki engeller aşılmaz değil, her şey bizim elimizde istersek her şeyi yapar ve başarırız.

Tolstoy’un Bisikleti 

Büyük yazar Tolstoy, bisiklet sürmeyi bilmediğinden çocukluğu ve gençlik yılları boyunca hiç bisiklet kullanmamıştır. Ta ki oğlunu kaybettiği o yıla, yani 67 yaşına dek. Tolstoy 67 yaşında iken, ailenin en küçüğü olan oğlu Vanechka’yı henüz 7 yaşında kaybetmiştir. O yaşta dahi oldukça zeki olan oğlu kızıl hastalığı nedeniyle hayata veda etmiştir. Oğlunun bu erken vedası, büyük ustayı oldukça üzmüş ve durumdan çok etkilenmiştir. Moskova Bisiklet Severler Derneği tarafından Tolstoy’a bir bisiklet hediye edilmiştir. Tolstoy 67 yaşında kendisine hediye edilen bu bisiklet ile hayatında yeni bir başlangıç yapmış ve ileride çok önemli bir kavramın doğmasına sebep olacağını bilmeden, her gün bisiklet kullanmaya başlamıştır. Her yaşta ve durumda her şeyin başarılabileceğini bizlere anlatan bu bisiklet Tolstoy’un daha sonradan müze haline getirilmiş olan evinde sergilenmeye devam etmektedir.

Tolstoy ve Kemal SUNAL benzerliği

Hepinizin iki isimin nasıl bir benzerliği olabilir ki “farklı yıllarda yaşadılar”, “yazar ve oyuncu”, “Türk- Rus” ve daha birçok sebep nedeniyle Tolstoy ve Kemal SUNAL arasında bir benzerlik olamayacağını düşündüğünü biliyoruz. Büyük usta, büyük oyuncu, çocukluğumuzun ve gençliğimizin çok önemli bir değeri, filmlerini izlemeye doyamadığımız Kemal SUNAL bakalım neler yapmış…
tolstoy ve kemal sunal hakkında

Ne diyordu Hababam Sınıfı filmlerinin bir sahnesinde;

  • Mahmut hoca, İnek Şaban’a sorar
  • “Bu yaşta neden hala lisedesin”
  • Kemal SUNAL(İnek Şaban): Benim peşimi kızlar hiç bırakmıyor da vahşi bir cazibem varmış…

Bu sahneyi birçoğumuzun hatırladığını biliyorum, bu repliklerle bizi güldüren, yaramaz ve tembel öğrenci İnek Şaban’ın aslında birçok insana örnek olduğu ve olacağı örnek bir davranış ile 51 yaşında Üniversiteden mezun olduğunu biliyor muyuz peki? Evet evet büyük usta tam 51 yaşında iken üniversiteden mezun oldu ve sonrasında basında da çok sık yer aldığı biçimde o yaşlarda sayısız insana ilham ve rol model oldu.

Ne demişti Kemal Sunal 51 yaşında yaptığı mezuniyet töreni konuşmasında “Türkiye’nin okuyan insana ihtiyacı var. Okumayana değil, bunu bildiğim için devamlı okuyorum”…

Bu davranış ve sözlerin üzerine denilecek tek şey iyi bu topraklarda yaşadın ve seni tanıdık büyük insan demek ve tabi ki yapılacak tek şey ülkemiz için daha çok okumak, üretmek ve başarabileceğimize inanarak çalışmak.