Sulh Ceza Mahkemesi, Asliye Hukuk Mahkemesi, İcra Hukuk Mahkemesi, Ağır Ceza Mahkemesi hangi davalara bakar. İşte hangi mahkeme hangi davaya bakıyor tüm sorularınızın cevabı yazımızda.
Kanunlar çerçevesinde, tarafsız olarak adaleti yerine getiren kuruma mahkeme denmektedir. Mahkemeler çeşitlere ayrılmaktadır ve her farklı mahkemenin de kendi özel alanları bulunmaktadır. Kanunlara aykırı bir olay geliştiğinde, insanlar hakları olanı alamadıklarında, olmaması gereken şeyler meydana geldiğinde gidip mahkemeye başvurur ve adaleti arar. Kanunlar ile haklı taraf hakkını, haksız taraf da cezasını alır. Fakat birçok mahkeme var ve hangi mahkeme hangi davalara bakıyor pek fazla bilinmemektedir. Hukuk çok geniş bir kapsam olduğu için sizlere hangi mahkeme hangi davaya bakar sorusunun cevabını yazdık.
Adli Yargı ve İdari Yargı olmak üzere Türkiye’de yargı teşkilatları ikiye ayrılmaktadır. Ceza Mahkemeleri ile Hukuk Mahkemeleri ise Adli Yargı Mahkemeleri’nin alt başlığı şeklinde sıralanmaktadır.
Hukuk Mahkemeleri:
Miras, boşanma, evlat edinme, alacak ve ev boşaltma gibi kişiler arasındaki özel davalara Hukuk Mahkemeleri bakmaktadır.
1-İş Mahkemeleri: İşverenler ve işçilerle ilgili her türlü davaya İş Mahkemeleri bakmaktadır.
2-Ticaret Mahkemeleri: Ticaret işlerinden çıkan her türlü davaya Ticaret Mahkemeleri bakmaktadır.
3-İcra Mahkemeleri: İcra takip işleriyle ilgili her türlü davaya İcra Mahkemeleri bakmaktadır.
4-Sulh Hukuk Mahkemeleri: Bin lira altı alacak davalarına ev boşaltma, tahliye, mirasçılık belgesinin iptali, delil tespit istemi, ödeme yeri belirlenmesi ve nafaka gibi davalara Sulh Hukuk Mahkemeleri bakmaktadır.
5-Asliye Hukuk Mahkemeleri: Bin lira üzeri alacak davalarına, analık babalık davalarına, maddi manevi tazminat davalarına, haksız işgal davalarına ve boşanmalara kısaca malvarlığı haklarına ve şahıs varlığı davalarına Asliye Hukuk Mahkemeleri bakmaktadır.
Ceza Mahkemeleri:
Kanuna aykırı gelinen, işlenen herhangi bir suçun ceza alması gerektiği durumlarda Ceza Mahkemeleri devreye girmektedir.
1-Ağır Ceza Mahkemeleri: Namusa, mala, cana, devletin güvenliğine karşı kasıtlı yapılan, 10 yıldan fazla hapis cezalarının verildiği her türlü suçun davası Ağır Ceza Mahkemeleri’nde görülmektedir.
2-Asliye Ceza Mahkemeleri: Hakaret, sahte işlemler, vergi kaçakçılığı, kasten adam yaralama, şantaj gibi 10 yıl ve daha az hapis cezalarının verildiği davalara Asliye Ceza Mahkemeleri bakmaktadır.
3-Toplu Asliye Ceza Mahkemeleri: Ağır Ceza Mahkemeleri ve Asliye Ceza Mahkemeleri’nde görülmeyen davalara Toplu Asliye Ceza Mahkemeleri bakmaktadır.
Sulh Ceza Mahkemeleri’nin, resmi gazetede yayınlanması ile birlikte 2014’te işlevi sonlandırıldı.
Askeri Mahkemeler: Her tülü askerin işlediği askerlik suçlarının davası, Askeri Mahkemeler tarafınca görülür. (Askeri mahkemeler büyük oranda kaldırıldı)
Yüksek Mahkemeler:
Diğer mahkemelere göre daha yüksek yetkiye sahip mahkemelerdir.
1-Yargıtay: Bütün mahkemelerden daha yüksek bir konumdadır. Buna göre bir kişi diğer mahkemelerce aldığı cezaya karşı çıkar, haksızlığa uğradığını düşünürse cezasına itiraz etmek için Yargıtay’a başvurur. Burada alınan karar kesin karardır.
2-Askeri Yargıtay: Askeri Mahkemeler’in baktıkları davalarda aldıkları kararı inceler ve onaylar. Yargıtay gibi Yüksek Mahkeme’dir.
3-Uyuşmazlık Mahkemesi: Mahkemeler arasındaki hükümlerin ve görevlerin uyuşmazlığında kesin karara varılan mahkemedir.