Kısa sürede kan beyninize sıçrıyorsa ve öfkeden deliye dönüyorsanız öfke kontrolü için ne yapmanız gerektiğini sizde acilen öğrenmelisiniz. Öfke Kontrolü İçin Ne Yapmalıyız?

Bazı olaylar ve durumlar karşısında aniden sinirlenip öfkelendikten sonra kendinizi frenleyemiyorsanız veya öfkeniz bir türlü geçmiyorsa bu noktada istenmeyen söz ve davranışlarınızı engellemek için öfke kontrolü uygulamalısınız.

Öfke Kontrolünün Aşamaları

Adeta kan beynine sıçrıyorsa ve öfkeden deliye dönüyorsanız ilk olarak 1 dakika kadar sessiz olun ve derin derin nefes almayı deneyin. Kendinizi rahatlatıcı telkinlerde bulunarak öfkenize ve duygularınıza hakim olmayı denemelisiniz.

Öfke kontrolü için en önemli nokta ise öfke kontrollerinde hem kendinize hem de karşınızdakine zarar vermeyi önlemektir. Kendinizi sakinleştirdikten sonra sinirinin geçtiğine emin olmalısınız. Daha sonradan sizi sinirlendiren kişiyle sakin bir şekilde durumu konuşarak sorunu halletmeniz çok daha sağlıklı olacaktır ve öfke kontrolünüzü de kendiniz sağlamış olacaksınız.

Öfkelendiğiniz anlarda imkanınız var ise yürüyüşe çıkmayı, spor yapmayı veya bir süre yalnız kalmayı da deneyebilirsiniz. Çünkü bu şekilde biraz olsun stresinizi atarak karşınızdaki kişiyle de sonradan pişman olacağınız diyaloglara girmemiş olursunuz. Bu nedenle örneğin; eşinizle tartıştınız ve bu durumda haksızlığa uğradığınızı düşünerek çok öfkelendiniz. Hemen karşılık vermek yerine öfke kontrolü için biraz yürüyüşe çıkmak gibi aktiviteleri de devreye sokabilirsiniz. Bu şekilde kafanızı dağıtıp sinirinizin yatışması halinde sorunu daha anlaşılır bir üslupla eşinizle konuşarak çözebilirsiniz.

Bazı durumlarda veya vakalarda ise öfke kontrolünü bir türlü sağlayamayan insanların sonradan pişman olacakları eylem ve sözlerde bulunmaları çok sıkıntılı bir durumdur. Bu noktada profesyonel bir şekilde konunun uzmanı olan bir hekimden destek alınması oldukça faydalı ve gereklidir.