Çok fazla tüketip çok fazla çalışıyor, her şeyi öğrenmekten sıkıldınız ve sade bir yaşam şeklimi istiyorsunuz? aradığınız mutluluğa minimalist yaşam tarzı ile ulaşabilirsiniz! Minimalizm

Minimalist yaşam, 1960’lı yıllarda ortaya çıkan minimalizm felsefesinin yaşamda yerini bulmuş halidir. Modern çağda insanların ihtiyaçlarından fazla şeyler almaya başlaması ve giderek tüketim toplumuna dönüşmeye başlamamız bu felsefe akımını daha çok ön plana çıkarmaya başlamıştır. Bu akım insanların doğal ve sade olana yönelerek kendilerine minimalist yaşam oluşturmaları ve kendi içlerinde ihtiyaçların en aza indirgenmesini göstermektedir. Bu akımı benimseyen insanlara minimalist denilmektedir. Bu akım insanların eşyaya eşya gözü ile bakılmasını sağlamaktadır. Minimalist olan kişiler kendi hayat konforlarına ve yaşam kalitelerine oldukça fazla önem vermektedir. Çılgınca tüketmek yerine yeteri kadar tüketmek ve kalan zamanı daha doğru ve kaliteli harcamak kendi yaşam alanlarını buna göre dizayn etmek minimalist yaşam alanının ta kendisidir.

Neden Minimalist Yaşam?

Son on beş yıl içerisinde iletişim ve teknoloji araçları oldukça fazla gelişme göstermiştir. İnsan hayatı da bu gelişim ve değişimlerle farklı yöne doğru hareket eden bir yola girmiştir. Bu yol insanlar için mesafelerin kısaldığı ve hayat tarzlarının farklılaştığı bir yoldur. Bu yolda insanları sade ve doğal olan her şeyden uzaklaştırmaya başlamıştır. Giderek her şeyin yapay, sahte ve tek kullanımlık olmaya başlaması insanların ruh hallerini değiştirmeye ve sürekli eskiye olan özlemi hatırlatmaktadır. Bu noktada minimalist yaşam insanları maddi ve manevi unsurları içinde barındıran hareket serbestliği, yaşam kalitesi ve konforu sağlayan bir odak oluşturmaktadır. Günümüzde çok fazla tüketip çok fazla çalışıyor ve çok fazla her şeyi öğrenmeye çalışıyoruz. Sade bir yaşam şekli sunan minimalist yaşam ise insanlara boğulmak yerine rahat olmanın önemini vurgulamaktadır. İnsan kendi hayatını, çevresini, ilişkilerini, zihnini özgürleştirerek sade ve konforlu bir hayat sürebilir. Bunu yapmak nesnelerin esiri olmamak ve mülkiyetçi bir anlayıştan kurtulmak minimalist yaşam şeklinin bir sonucudur.

Peki Minimalist Yaşama Nasıl Sahip Olunur?

Bu yaşam şekline sahip olmak isteyen kişilerin önce kendi zihinlerini nesneler dünyasından uzaklaştırmaları gerekmektedir. Nesnelerin esiri olmamak içinse şunlar yapılmalıdır;

  • Gereksiz ve ihtiyacınız dışındaki elbiselerden, ayakkabılardan kurtulun. Çünkü fazla elbise ve ayakkabı insanda stres yaratmaktadır. Fazla olan eşyalarınızdan kurtulmak ve bu karar için devamlılık sağlamak oldukça önemlidir.

  • Fiziksel olarak ihtiyacınızın dışındaki şeyleri yiyip içmeyin. Aynı zamanda sürekli alışverişe çıkmak yerine haftada tek seferde alışveriş yaparak tüm haftanın ihtiyaçlarını tek seferde karşılayın. Kendi iştahınıza uygun olan yiyecekleri elbette tüketeceksiniz ancak bu katkı maddesi yüksek olan yiyecekleri tüketmek yerine daha kaliteli ve gerçek olan yiyeceklere yönelmek daha uygun olacaktır.

  • Ömrünüzden giden zamanları boşa geçirmeyin. Zaman oldukça önemli bir etkendir. İnsanın kendine zaman ayırması ve diğer yaptıkları işler hep bir amacı olmalıdır. İnsan kendi hayatında kendini değerli gördüğü müddetçe kendi yaşamının daha anlamlı ve kaliteli olduğuna inanmaktadır. Sonuç olarak minimalist yaşam son zamanlarda sadeye ve doğal olana yönelişin arttığı bir noktada ön plana çıkan bir felsefe anlayışıdır. Bu akım insanların eşyalar ile olan ilişkisini sadece değil aynı zamanda düşünmesini, konuşmasını da sadeleştiren bir akımdır.