Cambridge Dictionary 2018 yılı kelimesini açıkladı. Nomofobi kelimesi 2018 yılının kelimesi olarak belirlendi. Peki, yılın kelimesi nasıl belirleniyor?

Cambridge Dictionary 2018 yılı kelimesini açıkladı. Nomofobi kelimesi 2018 yılının kelimesi olarak belirlendi. Peki, yılın kelimesi nasıl belirleniyor?

Cambridge Dictionary 2018 yılı kelimesini açıkladı. Cambridge Dictionary her yıl yılın kelimesi olarak bir kelime açıklamaktadır. Bu kelimenin belirlenmesinde ne tür süreçler olduğu ise yazımızın devamında verilecektir.

İngiltere’nin söz sahibi sözlüklerinden biri olan Cambridge Dictionary, yıllardır yılın kelimesi olarak bir kelime seçmektedir. Bu kelimenin seçiminde yerel, ulusal ve uluslararası gündemin takibi yapılmaktadır. Bu takiplerin sonucunda Cambridge Dictionary editörleri tarafından yılın kelimesi olarak dört kelime belirlenmektedir. Editörler tarafından belirlenen bu dört kelime katılımcıların oylamasına sunulması sonucunda, katılımcılar tarafından seçilmektedir.

Cambridge Dictionary 2018 yılının kelimesi olarak nomophobia (nomofobi) kelimesini ilan etti. Cambridge Dictionary tarafından ilan edilen bu kelimenin Türkçe karşılığı ise telefon bağlantısını kaybetme korkusu olarak ifade edilmektedir.

Cambridge Dictionary, 2017 yılı kelimesi olarak “popülizm”, 2016 yılı kelimesi olarak “paronayak”, 2015 yılında ise “kemer sıkma” kelimelerini katılımcıların oylamaları sonucunda belirlemişti.

Cambridge Dictionary editörleri tarafından 2018 yılı kelimesi için seçilen dört kelimenin diğer üçü ise; “cinsiyet ayrımı (gendergap)”, “ekolojik tahribat (ecocide)” ve ‘kürsüsüz bırakma’* (no-platforming) kelimeleriydi.

NOMOPHOBIA kelimesi ne zaman ortaya çıkmıştır sorusunun cevabı ise; NOMOPHOBIA 2008 yılında bir İngiliz araştırma kuruluşu olan YouGov tarafından oluşturulmuştur. NOMOPHOBIA kelimesi “telefonu kullanamamak düşüncesinden duyulan aşırı endişeyi” ifade etmektedir.

Nomophobia, farklı sebeplerden kaynaklı telefonu kullanamama korkusudur. Cep telefonun sinyal olmaması, cep telefonunun şarjının bitmesi gibi nedenlerle telefon kullanamama endişesidir. Yaşanan bu korku ve endişe tıbbi derecede olmayıp, telefon kullanamama durumunda yaşanabilen bir endişe ve korku olduğu ifade edilmektedir.