Okul korkusu nasıl yenilir, çocuklarda okul korkusunun nedenleri neler? Okulların açılmasına günler kala çocuğunuz okul korkusu yaşıyorsa okul fobisini yenmesine yardımcı olacak detaylar yazımızda. Çocuklarda Okul Korkusu Nasıl Yenilir?

Okul fobisi sorununu önlemek için ilk kez okula başlayacaklara yönelik uyum projeleri hayata geçirilse de kuvvetli bir endişe taşıyarak okula gitmek istememe hali ile fobi yaşayan çocuklar da vardır. Okulda ağlama, gitmek istememe ve hasta rolü yapma gibi davranışların görülmesi oldukça doğaldır. Çocukta okula, öğretmene ve arkadaşlarına karşı ilgisizlik ya da öfke halinde olma durumu ile birlikte karın ağrısı veya baş ağrısı bahaneleri mutlaka incelenmelidir.

Okul Fobisinde Öğretmenlerin Rolü

Öğretmen, çocuğun okul fobisi taşımasında önemli bir figürdür. Öğretmenin öğrenciye karşı tutumu çocuğun okulu ve dersleri sevmesini sağlayarak çocuğun başarılı olmasını sağlayacaktır. Çocuğun okulda kaygılanmasını tetikleyen tek neden olmayan okul fobisi sorununa ek olarak altta farklı durumlar ve ailevi ilişkiler de öğretmenler tarafından irdelenmelidir. Öğretmen sınıftaki düzeni bağırarak değil konuşarak sağlamalıdır. Ayrıca çocuğa herkesin önünde kızma, küçük düşürme ve başkaları ile kıyaslama gibi tutumları sergilememesi gereken öğretmenlerin çocuklara yönelik basit sorumluluklar ve görevler vererek onunla ilişki kurmaya çalışması ve onu teşvik etme aşamaları da oldukça önemlidir. Ancak okul fobisi ile karıştırılan bazı durumlarda aylarca çocuğa okul korkusu yüzünden ilgi göstermek yanlış bir algı yaratacaktır. En fazla 1-2 ay süren okul fobisinin değerlendirilmesi gereklidir.

Okul Fobisinde Ailelerin Durumu

Okula gidecek olan çocukta okul fobisi oluşmaması için en başta ailede uygun bir ortam yaratılmalıdır. Okul anlatılmalı ve yeni arkadaşlıkların olacağı vurgulanmalıdır. Okul ve öğretmeniyle ailenin birebir diyalog içinde olması oldukça faydalıdır. Okul arkadaşlarıyla birlikte olabilmesi için teşvik edilmelidir. Ayrıca çocuğu kalabalık ortamlara alıştırmak, özgüvenini desteklemek ve her aşamada halledilemeyen bir konuda uzman birinden destek almak önemlidir.