Dünya cehalet endeksine bakıldığında ekonomik durumun netice üzerinde en belirleyici etken olmadığını da gösteriş oldu. Peki Dünyanın en cahil ülkesi hangisi? Çocuklarda Okul Korkusu Nasıl Yenilir?

PSOS MORI tarafından her yıl düzenlenen Cehalet Endeksi bu yıl 38 ülkeden 16-64 yaş aralığında 29000 kişinin üzerinde kişiyle yapılan değerlendirme sonucun da ortaya çıkarıldı.

Dünya genelinde 38 ülkede PSOS MORI tarafından yapılan Cehalet Endeksi sonucunda en cahil ve en az cahil ülkelerin saptandığı iddiası dile getirdi.
Araştırma sonuçlara göre dünyanın en varlıklı ülkesi olan ABD en cahil ülkelerden biri çıkarken, ‘gelişmiş ülkeler’ arasında yer almayan Malezya, “en az cahil” 10 ülke içinde yer aldığı görülmüştür.

Dünya Cehalet Endeksi’nin sonuçlarına göre ilk beş ülke şu şekildedir; Güney Afrika birinci sırada yer alırken, ikinci sırada Brezilya, üçüncü sırada Filipinler dördüncü ve beşinci sırayı ise Peru ve Hindistan yer aldığı görülmüştür.

Türkiye ise geçen yıl ki yerini yine koruyarak Dünya Cehalet Endeksi’nin 9. sırasında yer almıştır. Listenin en sonunda İsveç bulunmakta olup, geçen yıl Dünya Cehalet Endeksi’nin en sonunda Hollanda kendine yer bulmuştu.

Ülkelerinde yaşanan olaylardan ne kadar haberdarlar
Araştırmaya katılan kişilere ülkelerindeki “cinayet ve intihar oranı, terörizm, sağlıklı yaşam, Facebook vb. sosyal medya üyeliği, aşılanma oranı,” gibi sorular soruldu. Tüm sorulara verilen cevaplar, kişilerin ülkesindeki olaylar hakkında ne kadar bilinçli ya da farkındalıkları hakkında bilgi veriyor.

Ekonomik büyüklük demek her şey demek değil önemli olan duyarlılık
Yapılan bu araştırma sonuçları, ülkelerin ekonomik durumlarının netice üzerinde en belirleyici etken olmadığını da gösteriş oldu. Örneğin, ABD dünyanın en varlıklı ülkesi olmasına karşın, ABD Dünya Cehalet Endeksi’nin 23. sırada yer almaktadır. ABD’den daha küçük ekonomilere sahip olmasına rağmen İsveç, Norveç gibi ülkelerin halkları daha ‘bilinçli’ durumda olduğu görüldü.