Her geçen gün işvereni etkilemek daha zorlu bir hal alıyor. Bu nedenle iş müracaatlarında işvereni etkilemek için etkili bir CV hazırlamak oldukça önemlidir. Etkili Özgeçmiş (CV) Nasıl Hazırlanır?

CV” Latince bir kelimedir anlamı; koşu, koşma, yarış manalarına gelmektedir. Bizim dilimizde de “hayat yarışı” olarak geçmektedir. Gerçektende öyledir. Hayat bir yarış. Herkes bir yerlere koşmaktadır. İnsanlar bir iş dünyasında bir yerlere gelmek adına yeteneklerini, becerilerini ve başarılarına karşı tarafa satmak zorundadır. Fakat bu satışlar karşı tarafı etkilerse bir manası olur aksi takdirde sadece bir dizi yazı sunmaktan ibaret kalır.

Özgeçmiş, gerek eğitim yaşantımızda gerekse mesleki geleceğimizde çokça önümüze çıkan geçmiş hayatımızdaki başarılarımız adına hazırlanmış dosyalardır. Özellikle iş dünyasına atılacak yeni girişimcilerin ya da iş müracaatlarında bizden istenilen CV’leri hazırlarken dikkat edilmesi son derece önemlidir. Çünkü artık pek çok işveren ya da insan kaynakları kişileri işe alırken hazırlamış olduğu özgeçmişlerine göre karar vermektedirler. Sizlerde etkili bir özgeçmiş hazırlayarak işe alınma noktasında şansınızı yükseltebilirsiniz. Fakat bu hususta dikkat edilmesi gereken bazı ana noktalar ve yöntemler bulunmaktadır.

Etkili Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

Artık günümüzde iyi bir işe girmek ve çalışmak birçok insanın isteyeceği bir durumdur. Bundan dolayı iş müracaatlarında işvereni etkilemek için etkili bir CV hazırlamak kaçınılmaz hale gelmiştir. Peki, etkili bir CV nasıl hazırlanır? İşte size öneriler;

  • Öncelikli kendinize ait bilgiler A4 kâğıdına 12 punto ve Times New Roman yazı tipi kullanılarak bilgisayar ortamında yazılmalıdır. Asla el yazısıyla hazırlamayın.
  • CV’ler maksimum iki sayfa olmalıdır. Uzun, karmaşık, gereksiz ve anlaşılması zor olan cümle ya da paragraflardan olduğunca kaçınılmalıdır. Anlaşılır ve sade bir anlatım dili kullanılarak okuyan kişiye net bilgiler verilmelidir.
  • Özgeçmiş, birinci ya da üçüncü tekil şahıs zamirler kullanılarak yazılmalıdır.
  • Sözcüklerin ve cümlelerin altı çizilmemelidir.
  • Anlatım bozukluğu yapılmamalı ve imla kurallarına uyularak CV hazırlanmalıdır.
  • Özgeçmişimize ekleyeceğimiz fotoğraf ise takım elbise ile çekilmiş olması da önemlidir. Çünkü ciddiyetinizi gösterir.
  • İletişim ve kişisel bilgilerinizi mutlaka belirtin. Adresinizi, e-postanızı ve doğum tarihiniz gibi bilgileri de yazmayı unutmayınız.
  • Yabancı dil seviyenizi ve bilgisayar bilginizi belirtiniz.
  • Özgeçmişlerde önemli olan diğer bir husus ise aldığınız eğitim bilgilerinizdir. En son mezun olduğunuz okuldan başladığınız ilkokula kadar tüm eğitim bilgilerinizi belirtin. Eğer varsa eğitim hayatınızda almış olduğunuz başarıları da eklemeyi unutmayınız.
  • Katılmış olduğunuz kurs, seminer, konferanslar, panel gibi etkinlikleri de ve eğer buralardan da almış iseniz belge ve sertifikaları da mutlaka CV’lere ekleyiniz.
  • CV’ler de yer olan bilgiler bir biriyle uyumlu olmasına dikkat ediniz.

Sonuç olarak CV’leri hazırlarken hayatımız süresince elde ettiğimiz başarıları ve kendimizi en iyi bir üslupla ifade eden metinleri CV’ye eklemeliyiz. Unutmayın ki! Hazırladığınız CV sizin aynanızdır, o sizi yansıtmaktadır.