Çok fazla gündeme gelen açığa satış işlemi, piyasalarda işlem yapmaya yeni başlayanların kafasını karıştıran bir işlem türüdür. Peki nedir bu açığa satış işlemi, nasıl yapılır? Açığa satış nedir, Nasıl Yapılır?

Açığa satış, sahip olunmayan bir sermaye piyasası araçlarının (hisse senedi, bono…) satılmasını veya satılması için emrin verilmesini ifade eder. Diğer bir tanımla, Açığa Satış, Sahip olunyan bir menkul kıymetin ödünç alınarak satılmasıdır.

Borsada Açığa Satış Ne Zaman Yapılır:
Açığa satış riskli bir işlem ancak borsada çok fazla açığa satış işlemi gerçekleşiyor. Açığa satış hissenin fiyatının yüksek olduğu ve düşeceğini öngörüldüğü taktirde yapılan bir işlemdir.

Örneğin; Sahip olmadığın X hisse senedinin fiyatının düşeceğini öngörüyorsan, aynı seans içerisinde yüksek fiyattan açığa satıp, daha sonra hissenin fiyatının düşmesi beklenir ve fiyat düştükten sonra X hisse senedi alınarak yerine konulur. Satış ve alış fiyatı arasındaki fark ile kar elde edilmeye çalışılır. Tabi kar edilebileceği gibi zarar da edilebileceğini unutmamak gerekiyor.

Açığa Satış İşlemi Herkes Yapabilir mi?
Açığa satış yapabilmek için aracı kurumunuza başvurmanız ve “Açığa Satış İşlem Sözleşmesi” imzalamanız gerekiyor.

Açığa satış işlemleri genelde gün sonunda alınarak yerine konulur. Açığa Satış yapılırken Özkaynak oranının %35 altına inmemesi gerekiyor. Genelde aracı kurumlar yapılan işlem esnasında Özkaynak oranının %50 civarında olmasını istemektedirler.