Kamu çalışan ve emeklilerinin Ocak ve Temmuz aylarında “enflasyon farkı zammı” olarak bildiğimiz aslında zam olmayan enflasyon farkı nedir, enflasyon farkı nasıl hesaplanır ve enflasyon farkı ne zaman ödenir? sorularının cevabını yazımız devamında bulabileceksiniz. Enflasyon Farkı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Gazete manşetlerinde en çok yer bulan, televizyon haberlerinde can kulağı ile dinlenen, tüm kamu çalışan ve emeklilerinin Ocak ve Temmuz aylarını iple çekmesine neden olan “memura zam”, “emekliye ek zam”, “işçiye ek zam müjdesi”, “enflasyon farkı zammı” olarak bildiğimiz aslında zam olmayan enflasyon farkı nedir, enflasyon farkı nasıl hesaplanır ve enflasyon farkı ne zaman ödenir sorularının cevabını yazımız devamında bulabileceksiniz.

Devlet büyüklerimizde çok sık kullandığı ve aslında her şeyi özetleyecek en net ifade “memurumuzu, emeklimizi enflasyona karşı ezdirmeyeceğiz”dir.

İktisat bilimi içerisinde “Enflasyon farkı” tanım olmamakla birlikte, Enflasyon farkı tanımı; ücretlerin enflasyon ile arasındaki bağlantı dolayısıyla oluşturulmuş bir kelimedir.

Enflasyon farkı, maaş vb. ücretlerin belirli zamanlar baz alınarak enflasyon ile arasında yapılan oranlamadır. Baz alınan zaman aralığında maaş vb. ücretler ile enflasyon arasındaki karşılaştırmanın durumuna göre ödemelere yansıtılan ek ücret artışı olarak ifade edilebilmektedir.

ENFLASYON FARKI HESABI NASIL YAPILIR

a) Enflasyon Farkı= Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı-Enflasyon Oranı sonucunda (-) negatif,
b) Enflasyon Farkı= Enflasyon Oranı-Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı sonucunda (+) çıkması pozitif sayı olması halinde, maaş vb. ücretlere “enflasyon farkı” şeklinde ilave bir artış yapılması yapılmaktadır.

ENFLASYON FARKI NE ZAMAN ÖDENİR

2017 yılında yetkili sendika ve hükümet yetkilileri arasında yapılan anlaşma sonucunda 2018-2019 yılına yönelik çalışanlar için yapılan toplu sözleşmede yer alan hüküm gereğince, kamu personeli maaşlarına 2018 yılının ilk altı ayında yüzde 4, ikinci altı ayda ise yüzde 3,5 zam uygulanması yapılması konusunda taraflar anlaşma yapmışlardı..

Yine aynı toplu sözleşmede yer alan 8. maddede şu ifade yer almaktadır:

‘Madde 8- (1) TÜİK tarafından açıklanan 2003=100 Temel Yıllı TÜFE Endeksinin;

  • 2018 yılı Haziran endeksinin 2017 yılı Aralık ayındakine göre 6 aylık değişim oranının 5. maddenin 1.fıkrasında 2018 yılının birinci altı aylık dönemi için öngörülen %4 oranını,
  • 2018 yılı Aralık endeksinin 2018 yılı Haziran ayındakine göre 6 aylık değişim oranının 5. maddenin 2. fıkrasında 2018 yılının 2. altı aylık dönemi için öngörülen %3,5 oranını,

aşması halinde, enflasyon rakamının ilan edildiği ayın 1’inden geçerli olmak üzere aşan kısım kadar memurların maaş ve ücretleri artırılır.