Cep telefonlarına yüklenebilen HKS Mobil Uygulaması sayesinde, satın alınan sebze ve meyvelerin tüm bilgilerini sorgulamak artık mümkün. Hal Kayıt Sistemi (HKS) Mobil Uygulaması hakkında tüm bilgiler…  hal kayıt sistmi

Yoksa artık; Çanakkale domatesi, Anamur muzu, Adana karpuzu, Manisa üzümü… etiketlerini marketlerde, pazarlarda göremeyecek miyiz.

Amasya Elması, Antalya Domatesi, Anamur Muzu, Diyarbakır Karpuzu, Aydın İnciri, Gemlik Zeytini, Bursa Şeftalisi… saysay bitiremeyeceğimiz bu liste her gün büyük bir zevkle tükettiğimiz meyve ve sebzenin üretildiği yeri ve ürünün türünü anlamak için en çok kullandığımız kavramlardan sadece birkaç tanesi.

Ticaret Bakanlığının geliştirdiği ve akıllı telefonlara yüklenebilen Hal Kayıt Sistemi (HKS) Mobil Uygulaması sayesinde manavda, market de satış elemanına sorduğumuz ya da etiketlerde aradığımız bu kavramlar artık tarih oluyor.

Geliştirilen Hal Kayıt Sistemi (HKS) Mobil Uygulamasının aktif olarak kullanımı yaygınlaştıkça; domates Çanakkale mi? sarımsak Taşköprü mü? Diye sormak yerine akıllı telefonlarımıza yükleyeceğimiz bir uygulama sayesinde, satın almak istediğimiz ürünün üretim yeri, üretim tarihi bahçeden çıkış fiyatı gibi bilgilere ulaşmak imkanına sahip olabileceğiz.

Ülkemiz sebze ve meyve ticaretine ilişkin güncel veri tabanının oluşturulması, sebze ve meyve ticaretinin elektronik ortamda takip edilebilmesi için kurulan Hal Kayıt Sisteminin mobil uygulaması HKS Mobil tüketicilerin kullanımına sunulmuştur.

 hal kayıt sistemi

Ürünlerin kaç kez ve hangi fiyattan el değiştirdiği bilgisi de mobil uygulama ile görülebilecektir.

Tüketiciler, cep telefonlarına yüklenebilen HKS Mobil Uygulaması sayesinde, 2 ile başlayan ve 19 haneden oluşan künyedeki karekodu okutarak, satın alınan sebze ve meyvelerin üreticisini, üretildiği bölgeyi, üretim zamanını ve hangi üretim yöntemi ile (Organik, iyi tarım, konvansiyonel) üretildiğini öğrenebilecektir.

Uygulama şimdilik büyük marketlerde meyve sebze tezgahlarında yer alan ürünlerde kullanabilmekte olup yakın zamanda Pazar tezgahlarında bulunan etiklerde bu uygulama yardımıyla kontrol edilebilecektir.

Hal Kayıt Sistemi (HKS) Mobil Uygulaması dışında, sorgulama işleminin “www.hal.gov.tr” web adresi üzerinden ya da “444 0 425” numaralı HKS Çağrı Merkezi aracılığıyla yapılabilmektedir.

Bu uygulama yardımıyla satın alınmak istenen ürüne dair bilgilere daha kolay ve hızlı şekilde ulaşılabilecektir. Daha temiz, daha güvenilir, daha uygun, daha sağlıklı meyve sebzelere ulaşabilmek dileğiyle.