Sahte haberlere neden inanıyoruz, sahte haberler hakkında ne düşünüyoruz, sahte haberlere en çok inanan ülkeler ve daha nicesi hakkında herşey. Yalan Habere En Çok İnanan Ülkeler

Sahte haber veya yalan haber… özellikle akıllı telefonların kullanımın artması ve sosyal medyanın yaygınlaşması hayatımıza birçok yeni kavramların girmesine neden oldu.”Yalan haber, fısıltı gazetesi, dezenformasyon, bilgi kirliliği, algı yaratma, toplum mühendisliği, medya okur yazarlığı, siber saldırı, twitter, facebook, ekşi sözlük” saymakla bitmeyen uzadıkça uzayan yeni yeni kavramlar olaylar listesi.
Her okuduğumuza inanıyor muyuz? Sosyal medyada bir iletide gördüğümüz her şey doğru mu? Yönlendirilmeye çok mu müsait durumdayız?

Uluslar arası alanda ilginç konu ve analizlerle raporlar yayımlayan Ipsos, Türkiye’nin de içinde olduğu 27 ülkede 19000’den fazla bireyle yaptığı araştırmayla; yalan haberler, konusunda insanların ne düşündüğünü ortaya çıkardı. Araştırma 27 ülkeden 19243 kişiyle gerçekleştirilmiş olup,her bir ülkeden en az 1000 kişiyle görüşme yapılmıştır. Söz konusu bu ülkeler: Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Kanada, Şili, Çin, Fransa, Almanya, İngiltere, Macaristan, Hindistan, İtalya, Japonya, Malezya, Meksika, Peru, Polonya, Rusya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, İsveç, Türkiye ve ABD’dir. Söz konusu rapor gösterdi ki; sahte haberleri sıklıkla görüyor ve çoğu zaman sahte haberlere inanıyoruz. Araştırmaya katılan kişilerin %65’i ülkelerindeki bireylerin internette sınırlı bir ortamda yaşadıklarını düşünüyor.

Bireylerin sadece kendileri gibi düşünen ve inanan bireylerle iletişim halinde olduklarını ve sadece inanmak istedikleri fikirleri internette aradıklarına inanıyorlar. Aynı araştırmada Türkiye’deki bireylerin %71’i de aynı şekilde düşündüğü, bu görüşe en çok inanan ülke %77 ile ABD olduğu en az katılan ülkenin ise %44 ile Japonya olduğu belirtilmiştir.

Kişilere genel olarak yalan haberleri ayırt edip edemedikleri sorulduğunda kişilerin %63’ü sahte haberleri gerçeklerden ayırt edebildiklerini ifade etmektedirler. Ülkemizden araştırmaya dahil olan kişilerin ise bu konudaki oranı %77 olduğu görülmektedir.

Araştırmaya göre İtalya, Japonya ve Çin’li katılımcıların gerçeklere olan inancını yüksek olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

Kişilerin %60’ı basının bilinçli olarak doğru olmayan bilgiler bulunan haberler yayınladıklarını inandığını ifade ediyor. Ülkelerin bu konudaki düşünceleri analiz edildiğinde; Arjantin’li katılımcıların %82’si bilinçli şekilde sahte haberlerin yapıldığına inanırken, Almanya’lı katılımcılarda bu oranın %30, ülkemizde ise bu oranın %79 olduğu görülmektedir.