Güçlü bir bağışıklık sistemi, bir kişinin bakteri ve virüslerle savaşarak sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Peki, bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılması gerekenler neler? Bağışıklık Sistemi

1. Sağlıklı Beslenin

Gıdalardan aldığınız besinler; özellikle meyve, sebze, otlar ve baharatlar gibi bitki bazlı gıdalar, bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasını sağlamak için gereklidir. . “Bitkisel kökenli birçok gıda, enfeksiyonla savaşmamıza yardımcı olan antiviral ve antimikrobiyal özelliklere de sahiptir yediğiniz yiyeceklerden aldığınız çinko , demir, selenyum, bakır ve A, C, E, B6 ve B12 vitaminleri, bağışıklık sisteminizin işini yapmak için ihtiyaç duyduğu besinlerdir.

Protein bağışıklık sağlığı için kritik öneme sahiptir. Proteindeki amino asitler bağışıklık hücrelerini oluşturmaya ve korumaya yardımcı olur ve bu makro besin üzerinde kayma vücudunuzun enfeksiyonlarla mücadele yeteneğini azaltabilir.

Bazı yiyeceklerle beslenmek bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanıza yardımcı olabilir. Bu besinler:

  • Narenciye (Portakal, Greyfurt, Mandalina, Limon)
  • Kırmızı biber
  • Brokoli
  • Sarımsak
  • Zencefil
  • Ispanak
  • Yoğurt
  • Badem
  • Zerdeçal
  • Yeşil çay
  • Kivi
  • Kümes hayvanları
  • Kabuklu Deniz Ürünleri (Yengeç, istiridye, Istakoz, Midye)

2. Yeterince Uyuyun

Bağışıklık Sistemi uyurken vücudunuz iyileşir ve yenilenir , sağlıklı bir bağışıklık tepkisi için yeterli uykuyu kritik hale getirir, Yeterince uyuyamadığınızda , bağışıklık sisteminiz de yenik düşer böylece vücudunuzu zararlı işgalcilere karşı daha az savunabilir ve hastalanma olasılığınızı artırabilir.
Tüm yetişkinlerin sağlığı optimize etmek için gecelik en az yedi saat uyku almasını önermektedir.

3. Düzenli Egzersiz Yapın

Bağışıklık Sistemi Düzenli egzersiz, kronik hastalıklar (obezite, tansiyon 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi) ve viral ve bakteriyel enfeksiyonlar geliştirme riskinizi azaltır. Egzersiz ayrıca; ağrıyı azaltan ve zevk duyguları yaratan bir grup hormon salınımını arttırır ve stresi yönetmenin harika bir yoludur. Bağışıklık sistemi güçlendirmek için egzersizi açık havada yapmak önerilmektedir.

4. Stresi Kontrol Altında Tutun

Bağışıklık Sistemi uzun süreli stres, Vücut, kısa süreli stres nöbetleri sırasında (vücudunuz “savaş veya kaç” yanıtına girdiğinde) kortizol gibi hormonlara güvenir; kortizol, stresli olay bitmeden bağışıklık sisteminin yanıt vermesini gerçekten önlemenin yararlı bir etkisine sahiptir böylece vücudunuz hemen strese tepki verebilir. Ancak kortizol seviyeleri sürekli yüksek olduğunda, bağışıklık sistemini vitese takmayı ve vücudu virüs ve bakteri gibi mikroplardan kaynaklanan potansiyel tehditlere karşı korumak için işini engeller.

5. Sigara İçmeyin

Bağışıklık Sistemi Toksin olan her şey bağışıklık sisteminizi tehlikeye atabilir, sigara dumanı karbon monoksit, nikotin, azot oksitler ve kadmiyum tarafından salınan kimyasallar, sitokinler, T hücreleri ve B hücreleri gibi bağışıklık hücrelerinin büyümesine ve işlevine zarar verebiliyor. Dünya Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’ne göre sigara içmek, viral ve bakteriyel enfeksiyonları (grip ve tüberküloz gibi akciğerlerin), ameliyat sonrası enfeksiyonları ve romatoid artriti (bağışıklık sisteminin eklemlere saldırdığı otoimmün bir hastalık) kötüleştirir .

6 Alkolü Azaltın ya da Bırakın

Bağışıklık Sistemi Sigara gibi Alkol içmek de bağışıklığı olumsuz etkileyebilir. Yüksek miktarda alkol içmek, bağışıklık fonksiyonunun azaltılması da dahil olmak üzere bir dizi olumsuz sağlık etkisiyle ilişkilidir. Yüksek miktarda alkol içtiğinizde, vücudunuz normal bağışıklık sistemi işleviyle uğraşmak için sisteminizi detoksifiye etmeye çalışmakla çok meşgul olduğunu açıklıyor Kaplan. Alkol almak istiyorsanız günde bayanların 20 gr, erkeklerin ise 40 gr dan fazla alkol almamaları bağışıklık sistemine faydalı olacaktır.