Aşırı baş dönmesinde akla ilk gelen Vertigo nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl teşhis edilir? Her aşırı baş dönmesi Vertigo demek midir? Nasıl tedavi edilir? gibi sorulara bu yazımızda cevaplar bulmaya çalışacağız.

Çevrenizde herhangi birisi “ayakta zor duruyorum kendimi sarhoş gibi hissediyorum, etrafımdaki her şey sanki dönüyor, başım çok dönüyor dengemi sağlayamıyorum… gibi aşırı baş dönmesini işaret eden şikayetlerini belirtiyor ise genelde aklımıza ilk gelen Vertigo olmaktadır.

Kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, kişide kendisinin ve çevresindeki tüm varlıkların döndüğü sanısını hissettiren ve zaman zaman kişinin bu baş dönmeleri sonunda gözlerini hastanede açmasına sebep olabilen vertigo içi kulak ve sinir sistemi hastalıklarında ortaya çıkabilecek bir durumdur.

Baş dönmesi sebebinin beyinden kaynaklı mı yoksa göz-kulak ve kas-iskelet sistemi kaynaklı mı olduğunun mutlaka tespit edilmesi gerekiyor.

Baş dönmelerinin büyük bir oranı denge organı olan iç kulak kaynaklı sorunlardan meydana gelmektedir. Bazen kafa travması sonrası iç kulak yapılarında sarsıntı ya da iç kulak kristallerinde yer değiştirmeye bağlı olarak baş dönmesi oluşabilir.

Kulak nedeniyle yaşanan baş dönmesinin sebebi; genelde Benin Paroksismal Pozisyonel Vertigo’dur (BPPV). Benin Paroksismal Pozisyonel Vertigo, iç kulakta bulunan kristallerin iç kulak sıvısına düşmesi sonucu oluşur. Kişinin özellikle yattığı yerden sola sağa dönerken, bir şeyi yukardan alırken, aşağı eğilirken veya baş hareketi ile anlık birkaç saniyelik baş dönmesi hissediyor.

Modern toplumun gelişmesi, şehirleşmen artmasına paralel olarak artan ihtiyaçlara cevap verebilmek adına daha yoğun ve stresli iş hayatı daha uzun çalışma saatlerini gerektirmekte, sağlıksız diğer bir ifadeyle yetersiz beslenme problemi de söz konusu olduğunda bağışıklık sistemi güçsüzleşmektedir. Bağışıklı sisteminin güçsüz olması Vertigo’nun ana sebepleri arasında kabul görmektedir.

Baş Dönmesinin Muhtemel Nedenleri:

Kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen baş dönmesi çok sık karşılaşılan bir durumdur. Baş dönmesinin kimi önemsiz kimi ciddi birbirinden farklı nedenlerden kaynaklı sebepleri olabilmektedir.

• İç kulak kaynaklı hastalıklar
• Vitamin ve demir eksikliği
• Kafa travmaları kaynaklı
• Kan basıncında düşme
• Kalp yetersizliği
• Kullanılan ilaçlar (tansiyon ilaçları, antidepresanlar)
• Kaygı bozuklukları (panik atak vb)
• Aşırı sıcak, susuzluk
• Nörolojik hastalıklar

Kişide baş dönmesine yanında mide bulantısı, görme bozukluğu, işitme kaybı, konuşma bozukluğu, dengede kalma ve kusma eşlik ederse en kısa zamanda doktora başvurulması gerekmektedir.