Günümüz şartlarında araca binmek lüks olmaya başladı. Araçlardan alınan vergiler malum oldukça yüksek, birde buna pahalı yakıt eklenince insanlar araca binmekten korkar oldu.
Artık yakıt fiyatlarına yapılan zamlara duyarsız kalmaya başladık, alıştık… Benzin fiyatları 5.50tl seviyelerine yaklaştı mazot fiyatlarının ise benzinle yarıştığını söyleyebiliriz. Lpg fiyatı da 3.30tl dayandı. Araç sahipleri şimdilerde kara kara nasıl daha az yakıt yakarım diye düşünmeye başladı.
Yakıt tasarrufu yapmanın şartlarından bahsedelim:
Gaz pedalından ayağımızı çekmek gerekir
Araçların çok fazla yakma nedenlerinin başında aracı yüksek hızlarda kullanmaktır. Daha düşük hızlarda kullanarak yakıt verimliliğini arttırabiliriz. Aracı yüksek devirlerde kullanmakta yakıt sarfiyatını arttırır, o yüzden 2500 devir/dk gördüğümüzde vites arttırmak ve 2000 devir/dk altına düştüğünde ise vites düşürmek gerekir.
Rölantide aracı ısıtmak
Genelde aracı ilk çalıştırdığımızda hava sıcaklığına bağlı olarak dakilarca aracı ısıtırız bu yanlış bir uygulamadır. Aracı ısıtırken harcadığımız yakıt tüketimi ile 1km yakın yol gidebilir. Doğru uygulama ise aracı çalıştırıp aracın 5-10 saniye kendisine gelmesini beklemektir, zaten motorun sesinin değiştiğini duyabiliriz. Bundan sonra yola çıkabiliriz.
Vitesi boşa almak
Çoğu kullanıcı bayır aşağı inerken vitesi boşa alarak yakıt tasarrufu yapmaya çalışır, bu uygulamada yanlıştır. Tasarruf sağlamak için viteste ayağımızı gazdan çekerek yolun eğiminden faydalanarak ilerlemektir.
Araçların motor bakımı
Bir diğer etmen ise motor bakımının yapılmasıdır. Yağ seviyesini kontrol edilmesi gerekir ve gerekli zaman aralıklarında motor yağının değiştirilmesi tasarrufu arttırır. Yakıt filtrelerinin ve yağ filtrelerinin de temiz olması gerekir, aksi taktide hava yakıt karışımındaki bozukluğundan dolayı yakıt kullanımı artar.
Fazla yüklerden kurtulmak Aracımızın ağırlığı arttıkça yakıt tüketimi de artmaktadır. Araçta bulunun fazla ağılıklardan kurtularak yakıt tüketimini azaltabiliriz.
Maddeler halinde yazacak olursak:
- Yüksek hız ve yüksek devirde kullanmak
- Yanlış viteste kullanmak
- Motor bakımlarının eksik olması
- Motor yağı kontrolünün yapılmaması
- Rölantide çalıştırmak
- Vitesi boşa atmak
- Araçta fazla yük bulundurmak
- Lastik hava basınçlarının kontrolünü yapmamak
- Hava filtrelerini kontrol etmemek
- Klima açık araç kullanmak
- Düz yol haricinde hız sabitleyici kullanmak
- Ani kalkış ve frenleme yapmak
- Orijinal ebatların dışında jant ve lastik kullanmak
Bu gibi durumlara dikkat etmezsek yakıt tüketimimiz artar. Aracın tüm bakımlarının yaparak ve doğru kullanarak yakıt tasarrufu yapabiliriz.