Tüm çalışanların iş ortamında sağlık ve güvenlik açısından tehlikeye neden olacak tüm riskler tespit edilmelidir. Çalışma ortamındaki fiziksel tehlikeler nelerdir maddeler halinde göz atalım. İs Sağlığı

Aydınlatma:
Hassas işler, normal çalışmalardan daha fazla aydınlatma gerektirir. İyi aydınlatma ihtiyacı yaş ilerledikçe artar, Aydınlatma Tasarlanırken gün ışığı, renkler ile ışık ve gölge dikkate alınmalıdır. İyi aydınlatma; yollar, merdivenler ve kapı boşluğu gibi bazı alanlarda çok önemli olduğu görülmektedir.

Sıcaklık
Oturarak yapılan işlerde uygun uygun sıcaklık değeri 21-25 °C, orta derecede ağır işler için önerilen sıcaklık 19-23 °C ve ağır işler için nerilen sıcaklık değeri 17-21 °C’dir. Daha soğuk koşullarda çalışanlar, uygun iş kıyafetlini giymelidir. Yükleme alanları, havalandırmalar, pencereler cereyana sebep olmamalıdır. sıcak veya soğuk yüzeyler mümkün olan en iyi yalıtıma sahip olmalıdır.

Titreşim:
Taşlama makinesi ve elektrikli testere gibi el aletleri, ellere aşırı titreşim verebilir, Titreşim zaman içerisinde, beyaz parmak Hastalığına veya bastırma gücünde zayıflığa yol açabilir. Hareketli bir makine kabininde çalışırken tüm beden titreşime maruz kalabilir Bu durumda, bel ağrılarına sebep olabilir. Makine alırken fazla titreşim yapmayan makineler tercih edilmelidir. Makinelerin düzenli servis bakımları yapılmalıdır. Eğer titreşim 0,5 m/s2 sinin üstüne çıkarsa titreşim düşürülmelidir. Eğer Titreşim 0,5 m/s2 üzerine çıkarsa, titreşimin azaltılması için yeni yöntemler geliştirilmelidir.

Gürültü:
Gürültü seviyesi 85 dB i geçmemeli eğer normal konuşma sesleri 1 metre mesafeden duyulabiliyor ise 85 dB sınırı aşılmamış olduğu anlaşılmaktadır. Darbeli gürültü, örneğin metal parçasının metal atık kutusuna atılması sırasında veya çekiçle dövme işlemi esnasında oluşur. 80 dB seviyesinde gürültü olması durumunda dahi çalışanların koruyucu kulaklık verilmelidir Koruyucular takıldığında duyulan gürültü 87 dB sınırını geçmemelidir. 85 dB gürültü seviyesini geçen alanlarda gürültüyü önleyecek önlemler alınmalıdır. Ofis veya ve kontrol odası gibi ortamındaki gürültü seviyesi, yoğunlaşma sağlamaya ve telefonla konuşmaya müsaade edecek denli düşük olmalıdır. Örnek verilecek olursa bir kontrol odasındaki gürültü seviyesi 60 dB, ofisteki seviye ise 45 dB dır. Buna göre gerekli önlemler uygulanmalı ve gürültüyü azaltma planı hazırlanmalıdır, Gürültülü alanlar, uyarı levhaları ile belirlenmeli çalışanlar koruyucu kulaklık kullanmalı ve bunların kullanımı denetlenmelidir. Yönetimler işitme testleri yaptırmalıdır.

Işıma:
Optik radyasyon; ultraviyole (UV) veya kızıl ötesi (IR) radyasyon, görünür ışık ve lazer radyasyonu olarak ikiye ayılabilir Güneş, pek çok kaynak yöntemi ve özel UV lambaları, UV ışınları yaymaktadır. UV ışınlarına uzun sure maruz kalındığında ciltte hasar, göz ayrılan veya Cilt kanseri ortaya çıkabilir, Aşırı kızılötesi radyasyon, zaman içesinde cam ustalarının kataraktı olarak da bilin kristal lenste opasiteye yol açabilir, Eğer lazer ışınları göze gelirse çok hızlı bir şekilde göz hasarına yol açabilir Radar sistemlerinin, elektromanyetik ısıtıcılar. telsizler, mobil aygıtlar ve mikrodalga cihazlar, elektromanyetik radyasyon yayarlar. Evlerde kullanılan mikrodalgalardan sızabilen radyasyon miktarı bakımından zararsız kabul edilebilir. Yüksek elektromanyetik radyasyona maruz kalan çalışanda göz hasarı ve cilt yanıklarına yol açabilir. İyonize radyasyon ise X-radyasyon, gamma radyasyon ve radondaki alfa ve beta radyasyondur.