Sağlık açısından oldukça önemli olan su, sıcak yaz günlerinde hayati önem taşımaktadır. Peki, susuz kaldığımızı nasıl anlarız?
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, gün içerisinde yetişkin bir insanın sahip olduğu kilo başına 30 ml su içmesi gerekiyor. Bu nedenle özellikle de sıcak yaz günlerinde yeterli miktarda su içmek çok önemli ama ne yazık ki çoğu zaman gün içerisinde yeteri kadar su içmeyi unutabiliyoruz. Ancak ilk başlarda önemli olmasa da, susuz kalmanın ilerleyen zamanlarda tehlikeli rahatsızlıklara neden olacağını bilmek gerekiyor.
Susuz Kalmanın Belirtileri Neler?
Yeterli su içmemekten kaynaklanan susuz kalmanın ilk belirtisi ağız kuruluğu. Genellikle çay, kahve ya da kola gibi içeceklerle giderilmeye çalışsak ta, sık yaşanan ağız kuruluğunda mutlaka su içmemiz gerekiyor.
Vücudumuzun susuz kaldığını gösteren en önemli işaretlerden ikincisi, cilt yüzeyinde oluşan kuruluk. Ayrıca kurulukla birlikte görülen kızarıklıklar ya da kaşıntı da dikkate almamız gereken diğer belirtiler arasında.
Susuz kaldığımızı gösteren en önemli işaretlerden üçüncüsü ise, göz kuruluğu. Bu nedenle eğer siz de, önemli bir göz rahatsızlığı olan ve genelde klimalı ortamlarda görülen göz kuruluğunu normalde yaşıyorsanız, susuz kaldığınızı kolayca fark edebilirsiniz.
Susuz kaldığımızda ortaya çıkan rahatsızlıklardan bir diğeri ise, eklem ağrıları. Eklemlerde iltihap gibi bariz bir neden olmaksızın zamanla görülmeye başlanan ağrıların nedeni vücudun susuz kalması olabilir.
Suyun vücut için en önemli yararlarından biri de, toksinleri atması çünkü toksinlerin vücuttan atılmadığında, hastalıkların daha uzun süreceğini söylemekte fayda var. Bu nedenle, gün içerisinde yeterli su içerek daha zinde ve sağlıklı kalabilmek mümkün.
Susuz kalmanın yol açtığı en önemli olumsuzluk, sık sık acıkmak ve atıştırma ihtiyacı hissetmek. Bu nedenle, eğer siz de sık sık acıktığınızı hissediyorsanız, susuz kaldığınızı düşünmenizde fayda var.
Susuz Kalmanın Yol Açtığı Önemli Rahatsızlıklar
Yüksek Kan Basıncı: Yeteri kadar su içmediğimizde kanımız koyulaşır ve kan akışı da zorlaşarak yüksek kan basıncına neden olabilir.
Sindirim Problemleri: Susuz kalmanın yol açtığı en önemli problemler, sindirim sisteminde meydana gelen gastrit, ülser, reflünün yanı sıra böbrekte inflamasyon ve enfeksiyon olarak sıralanıyor.
Erken Yaşlanma: Ayrıca vücudun susuz kalması, derinin kırışmasına ve erken yaşlanmaya neden olarak erken yaşlanmayı da hızlandırmakta.